Primer pla de Santiago Abascal, líder de VOX, amb rostre seriós
POLÍTICA

Vox colla al PP

Santiago Abascal diu a Feijóo que 'ha d'arriscar'


La posada en marxa del nou govern ha empitjorat la guerra interna a la dreta entre PP i Vox. La tensió entre els dos partits ha pujat les últimes hores per l'estratègia davant del desafiament de l'esquerra i dels independentistes. Santiago Abascal ha doblat la pressió des del Parlament Europeu.

El líder de Vox s'ha desplaçat a Estrasburg per traslladar a les institucions europees la seva ofensiva contra el "cop d'Estat". Des d'allà ha demanat al PP “que arrisqui més” i bloquegi els plans de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont al Senat. Tendeix la mà a Feijóo, i diu que “els recolzarem si arrisquen en defensa de la legalitat”.

Abascal ha deixat clar que “PP i Vox tenen plantejaments molt diferents sobre com combatre el separatisme a Espanya”. Ha dit que la seva formació “està disposada a tot i utilitzarà totes les eines legítimes per defensar-se del cop a la nació”. En canvi, li sembla que “el PP no ho té tan clar” i que “ha d'arriscar”.

PP i Vox discrepen en l'estratègia

Abascal ha buscat al cor de la democràcia europea un altaveu per augmentar la pressió sobre el principal partit de l'oposició. Vox ha demanat un informe als lletrats del Senat sobre la constitucionalitat de la llei d'amnistia. "Si l'informe diu que és inconstitucional, el Senat no la pot tramitar", ha assenyalat Abascal.

Per això ha instat el PP a utilitzar la seva majoria a la Cambra Alta per “obrir un xoc institucional necessari en aquests moments”. A més, el líder de Vox ha tornat a reclamar “una resposta conjunta i coordinada” contra “el cop”. De moment, el PP no sembla estar per la feina.

Aquest dimarts, els populars han rebutjat la moció presentada per Vox per instar el Govern a il·legalitzar Junts i ERC. Els de Feijóo han refredat els oferiments de Vox. Consideren que el partit d'Abascal està donant pals de cec amb iniciatives “innecessàries” i “estèrils”, i aposten pel pragmatisme i el cap fred.

Amenaces i acusacions creuades

Els populars acusen Vox de presentar mocions sabent que no prosperaran, i rebutgen les seves pressions. La senadora Yolanda Ibarrola va esmentar l'amenaça d'Abascal de trencar als pactes territorials si el PP no secundava la seva ofensiva contra l'amnistia. "El PP exercirà sempre les accions serioses, contundents i eficaces que siguin necessàries", va assenyalar la senadora popular.

Abascal ha insistit des d'Estrasburg en la necessitat d'una actuació coordinada dels dos partits de la dreta. La direcció popular, amb Feijóo al capdavant, descarta anar de la mà de Vox i retreu el seu “afany de protagonisme”. Afirmen que “per a coses rares, per saltar-nos la llei, que ningú compti amb nosaltres”.

Aquesta tarda se celebrarà al Parlament Europeu un debat sobre l'Estat de dret a Espanya, on Vox vol alçar la veu. Exigirà a la Comissió Europea “que actuï i es posi del costat dels espanyols i la legalitat”. Els d'Abascal es volen disputar amb el PP el lideratge de l'oposició contra la "tirania" del Govern.

 

➡️ Política

Més notícies: