Muntatge amb un pla mitjà d'Ignacio Garriga mirant a càmera, Alejandro Fernández somrient i Carlos Carrizosa també somrient. Més petit, un altre pla mitjà de Salvador Illa amb cara de preocupació
POLÍTICA

Vox, PP i Ciutadans, a buscar el votant del PSC

Les enquestes auguren un triomf de Salvador Illa a les pròximes eleccions catalanes, però els partits constitucionalistes aspiren convèncer els potencials votants socialistes descontents amb les últimes decisions del PSOE i el PSC


Són pocs els que s'atreveixen a negar que el PSC té tots els números de guanyar les pròximes eleccions al Parlament. Els comicis, previstos per a inicis del 2025 -encara que podrien acabar avançant-se uns quants mesos-, molt probablement marcaran la fi de la majoria processista al Parlament. Salvador Illa fa temps que aplica una estratègia que consisteix a convertir els socialistes catalans en la força central i centralista a Catalunya. Una estratègia, semblant a la Jaume Collboni a Barcelona, que sembla que tindrà els seus fruits a la propera cita electoral.

El principal problema que té l'estratègia de Salvador Illa es diu Pedro Sánchez. Fruit de les necessitats del PSOE al Congrés, el cap de l'oposició a Catalunya ha hagut de rebaixar el to en les crítiques al Govern de Pere Aragonès i fins i tot li va aprovar els últims pressupostos. Si Illa volgués, podria forçar l'executiu català a avançar les eleccions i, de passada, avançar la seva més que probable entrada al Palau de la Generalitat. Però els equilibris al Congrés i al Parlament l'obliguen a ser prudent i deixar que passi el temps, tot i que algunes veus dins del PSC ja no ho veuen tan clar.

Vox, PP i Ciutadans, pels votants socialistes descontents

Molts creuen que les debilitats principals de Salvador Illa són les concessions de Pedro Sánchez als partits processistes i la seva prudència a l'hora de fer oposició. I això és el que volen aprofitar la resta de formacions constitucionalistes a Catalunya per ampliar la seva borsa de votants. Malgrat que tot apunta a un triomf socialista a les eleccions catalanes, caldrà veure les conseqüències que pugui tenir la Llei d'Amnistia respecte al PSC. Seran més o seran menys, però alguns dels seus potencials votants segur que s'ho pensaran dues vegades a l'hora de donar suport als socialistes. I aquí és on es volen llançar Vox, PP i Ciutadans, tal com admeten fonts pròximes dels tres partits a E-Notícies.

Plànol curt de Salvador Illa, primer secretari del PSC, parlant en una roda de premsa

Vox ja fa setmanes que està en plena campanya per convèncer aquests potencials votants del PSC. Saben que, des del punt de vista ideològic, difícilment saltaran del bàndol socialista al de Vox. Però des del punt de vista del constitucionalisme, alguna cosa poden rascar. En aquest sentit, per exemple, Ignacio Garriga ha redoblat les seves crítiques al que ell anomena “Partit Separatista de Catalunya”.

També el Partit Popular podria pescar en río revuelto. Des del marc ideològic també ho tenen complicat, però l'objectiu del PP català és erigir-se com la principal força constitucionalista a Catalunya. I aquí sí que podrien convèncer més d'un indecís. Les enquestes auguren un augment destacat dels populars i la bandera del vot útil del constitucionalisme pot ser un reclam perquè donin suport a la candidatura que previsiblement liderarà Alejandro Fernández.

Diferent és la situació de Ciutadans. Evidentment també volen recuperar la seva condició de força principal del constitucionalisme, però s'augura com quelcom gairebé impossible. En qualsevol cas, ideològicament sí que poden convèncer més potencials votants socialistes. De fet, en els darrers anys el transvasament de vots entre Cs i PSC ha estat més que evident. I un potencial votant d'Illa és més fàcil que voti abans un partit considerat de centre que Vox o el PP. Això sí, els mals presagis que pronostiquen les enquestes poden condemnar els liberals en aquesta lluita pel votant del PSC.

➡️ Política

Més notícies: