Pla mig curt de Pere Aragonès amb cara trista i de fons un cartell groc amb el logotip d'Esquerra Republicana
POLÍTICA

ERC s'enfonsa i Pere Aragonès confirma que se'n van a l'oposició

Els republicans signen un resultat desastrós i els salva la possibilitat d'un tripartit


La tornada de Puigdemont i l'estratègia de Sánchez després de les generals ja s'han cobrat la primera víctima: Pere Aragonès. Al marge, és clar, que els republicans han pagat el cost d'una gestió molt deficient de la Generalitat.

Els resultats han confirmat els pitjors pronòstics dels republicans i s'han quedat als 20 diputats. Queda clar, doncs, que ERC no va estar mai a prop ni dels trenta escons ni d'un empat tècnic amb Junts. Es posa en marxa aleshores la neteja interna a ERC.

De moment, Pere Aragonès ha admès que els resultats són "molt dolents" i que ara toca a l'oposició (Junts i el PSC) liderar una nova etapa. En aquest sentit, l'encara president de la Generalitat ha assegurat que "assumiran la voluntat de la ciutadania" i que el seu partit es quedarà a l'oposició.

Pere Aragonès descarta, doncs, la formació d'un tripartit i només queda oberta la porta per poder votar favorablement una investidura de Salvador Illa o de Carles Puigdemont, que no té la majoria. La repetició electoral, doncs, sobrevola encara amb més força la política catalana.

Plànol curt de Pere Aragonès i Oriol Junqueras amb rostre seriós

Aragonès, polvoritzat per Illa i Puigdemont

Una de les incògnites de la nit era el resultat d'ERC. Arreu s'escampava la morbositat davant la possibilitat que els republicans baixessin tant com s'especulava. I és que, durant la campanya, hi havia dues possibilitats: que es quedessin més a prop dels trenta diputats o dels vint. I ha estat l'últim, és a dir, un daltabaix.

Els republicans han patit l'abraçada de l'ós de Sánchez i la falta d'empenta d'Aragonès per competir amb el personalisme polític Puigdemont. Tot plegat s'ha traduït en un transvasament de vots cap al PSC, que agafa el protagonisme absolut del progressisme a Catalunya i, de passada, impossibilita una majoria indepe.

D'aquesta manera, les maniobres dels últims a ERC per situar Aragonès com a candidat s'han mostrat ineficaces. La veritat és que Aragonès va arribar al poder gairebé per casualitat per la circumstància d'inhabilitació del president del partit, Oriol Junqueras, que era l'únic que podia competir amb èpica amb Puigdemont. En aquest sentit, l'avançament de les eleccions després del fracàs dels pressupostos no ha servit per endarrerir el desastre.

Així i tot, els republicans han tingut sort. El PSC ha pogut llençar prou del carro per compensar el daltabaix d'ERC i, per cert, també dels Comuns, que es deixen dos diputats pel camí. El tripartit suma per la mínima i això permetrà a republicans i comuns mantenir algunes quotes de poder fàctic. D'altra banda, tots els focus estan ara damunt Aragonès.

Això sí, de moment ningú dimiteix a Esquerra. De moment.

➡️ Política

Més notícies: