El secretari general i candidat de VOX a les eleccions catalanes del 12 de maig, Ignacio Garriga, durant un míting de VOX, a la plaça de la Constitució, el 28 d'abril del 2024, a Tarragona
POLÍTICA

Vox inicia la legislatura amb una querella contra dos diputats de Junts i ERC

El PP també ha anunciat un recurs d'empara al Constitucional després de la decisió presa per Colomines i Besses

A menys d'una hora de l'inici de la sessió per decidir els membres de la Mesa del Parlament, Ignacio Garriga compareixia davant la premsa per anunciar que, aquesta legislatura, Vox tornaria a ser el dic de contenció per parar els peus als processistes. I així ho han demostrat el dia en què s'iniciava la legislatura.

El grup parlamentari de Vox ha anunciat que presentarà una querella per prevaricació i desobediència davant de la justícia contra els diputats Agustí Colomines i Mar Besses, de Junts i ERC respectivament. Han estat dos dels tres membres de la Mesa d'Edat que han dirigit la sessió d'avui al Parlament.

El motiu de la querella, haver permès el vot telemàtic (en aquest cas, delegat) dels diputats de Junts Lluis Puig i Carles Puigdemont, actualment fugats a Bèlgica per evitar retre comptes davant de la justícia després del referèndum de l'1 d'octubre de l'any 2017 .

Muntatge amb fotos de personatges

La decisió de Vox es basa en la sentència de la setmana passada del Tribunal Constitucional, que va declarar la nul·litat del vot telemàtic de Lluis Puig a l'anterior legislatura després d'una denúncia del PSC. El TC va considerar que el cas de Puig (que és el mateix que afecta ara Puigdemont) no pot estar emparat en cap dels supòsits que preveu la llei. Tot i així, el diputat de Junts i la diputada d'ERC han decidit permetre el vot delegat dels dos diputats juntaires fugats, desobeint les indicacions del Constitucional.

Tot i això, la decisió de Vox de presentar una querella contra Agustí Colomines i Mar Besses no serà l'únic problema judicial que hauran d'afrontar els dos diputats processistes. I és que Alejandro Fernández, líder del Partit Popular de Catalunya, també ha anunciat que la seva formació presentarà un recurs al Tribunal Constitucional després de la decisió presa per Colomines i Besses.

L'altra diputada que formava part de la Mesa d'Edat, Júlia Calvet de Vox, ha mostrat el seu desacord amb la decisió presa pels seus dos companys, votant en contra de la delegació del vot d'aquests dos diputats.

Rubén Wagensberg, l'altre vot polèmic

També ha pogut delegar el seu vot Ruben Wagensberg, el diputat d'ERC que fa mig any que viu a Suïssa per no haver de retre comptes davant el jutge pel cas 'Tsunami Democràtic'. En el seu cas, en estar de baixa mèdica, sí que es tracta d'un dels supòsits que preveu la llei.

Una altra qüestió és que la seva baixa mèdica també hagi aixecat suspicàcies entre alguns partits, especialment Vox. Al seu dia, els d'Ignacio Garriga ja van anunciar que no es podia considerar vàlida la seva situació, ja que continua participant en reunions i en actes de campanya tot i estar legalment de baixa mèdica.

➡️ Política

Més notícies: