Fotografia de Carlos Flores amb la bandera espanyola i la valenciana de fons
POLÍTICA

Vox governarà per primera vegada a València

Carlos Flores anirà de número u a les llistes del Congrés

Vox s'ha plegat finalment als designis del PP i governaran junts a la Comunitat Valenciana a canvi de sacrificar el número 1 de la formació ultra, Carlos Flores. El partit de Santiago Abascal ha accedit a apartar el seu candidat, condemnat per violència masclista, tal com exigien els populars. Flores no formarà part del govern valencià però anirà de número u a les llistes de Vox al Congrés.

El PP va guanyar àmpliament les eleccions a València, amb 40 diputats d'un total de 99 (la majoria absoluta està en 50). Vox va millorar resultats respecte als anteriors comicis i va assolir els 13 diputats. El bloc de la dreta suma majoria absoluta. En canvi, els socialistes i Compromís es van quedar amb 31 i 15 diputats respectivament, fent impossible una majoria de les esquerres.

Primer pla del líder de Vox Santiago Abascal amb el candidat de Barcelona Gonzalo De Oro-Pulido

Les negociacions entre PP i Vox han tingut com a escull la presència de Carlos Flores al nou executiu. El catedràtic de Dret Constitucional va ser condemnat per violència masclista el 2002. Els populars van marcar com a línia vermella la seva presència al nou govern, tot i que el 2015 el PP el va proposar perquè formés part del Consell Valencià de Transparència.

Vox ha cedit a les exigències del PP per tancar l'acord. El popular Carlos Mazón serà president de la Generalitat, Carlos Flores queda fora del nou govern, i Vox ostentarà la presidència de la Mesa de les Corts i diverses conselleries. Totes dues formacions negocien ara si el partit d'Abascal obtindrà també la vicepresidència.

Cap a un pacte nacional

El pacte de la dreta a València comença a clarificar el nou mapa autonòmic i municipal a Espanya, i posa la primera pedra per a un eventual acord a nivell nacional en funció dels resultats de les generals del proper 23 de juliol.

De fet, PP i Vox també han arribat a un acord per formar govern a Elx malgrat que el PSOE va ser la llista més votada. La dreta governarà a aquest municipi alacantí de 234.000 habitants, on el partit d'Abascal ostentarà les regidories de Família, Promoció de l'Ocupació i Coordinació de les pedanies.