Vox sol·licita una comissió d'investigació per l'assassinat de Núria a Mas Enric
Demanen la revisió de tots els protocols a les presons de Catalunya i la depuració de responsabilitats
El 13 de març de 2024, Núria López, cuinera del centre penitenciari de Mas d'Enric (Tarragona), va ser assassinada pel pres Iulian Odriste. El reu complia una condemna per assassinat i havia estat protagonista de diversos aldarulls. Però malgrat el seu historial, no va ser relegat de les cuines on tenia accés a ganivets i objectes punxants.
L'assassinat de Núria va destapar les deficiències del sistema penitenciari a Catalunya. Un sistema que, sobretot en mans d'ERC, va optar per l'antipunitivisme que defensa més els delinqüents que els funcionaris.
Nou mesos després d'aquells fets, el grup parlamentari de Vox a Catalunya ha registrat una sol·licitud per a la creació d'una comissió d'investigació. Volen "posar llum sobre els errors i les responsabilitats que van permetre aquest terrible assassinat". Així ho ha avançat el diputat i portaveu de la formació, Sergio Macián.
Vox denuncia els "nou mesos de silenci i de menyspreus" per part del Departament de Justícia de la Generalitat. Demanen una comissió d'investigació "perquè s'avaluen els fets ocorreguts i s'analitzin els protocols de valoració de risc de l'intern". Vox sol·licita que es revisin "tots els protocols de totes les presons catalanes".
"Ja és hora que es faci justícia", ha dit Sergio Macián, "per Núria i per tots els funcionaris que van a treballar sense saber si tornaran a casa". Uns funcionaris als quals, segons Vox, la Generalitat "ha abandonat".
Van fallar els protocols
L'assassinat de Núria va provocar una profunda commoció entre els seus companys, però lamentablement no els va venir per sorpresa. Feia temps que els funcionaris de presons denunciaven les condicions de desprotecció en què treballen. Quelcom provocat, sobretot, per uns protocols basats en una concepció bonista de la societat.
Els funcionaris demanen ser reconeguts com a agents de l'autoritat dins de les presons. En els últims anys s'ha anat retallant les prerrogatives a aquests treballadors a l'hora de defensar-se o actuar en casos d'aldarull. La consellera d'aleshores, Gemma Ubasart, no només no va dimitir sinó que va continuar defensant la concepció antipunitivista del sistema.
Cal recordar també que la família de Núria López va presentar una denúncia penal contra la Generalitat, que va acabar sent arxivada. La justícia va estimar que l'única responsabilitat penal del crim recau sobre l'assassí. Iulian Odriste, de nacionalitat romanesa, es va treure la vida després d'assassinar Núria.
Més notícies: