Muntatge amb un primer pla de Sílvia Orriols i un gràfic d'una enquesta del CEO desenfocat d'imatge de fons

POLÍTICA

Qui vota Sílvia Orriols: el perfil del votant d'Aliança Catalana

Exvotants de Junts, de la CUP i abstencionistes, entre els principals suports que pot rebre AC segons les enquestes

Sílvia Orriols s'ha marcat l'objectiu d'irrompre al Parlament de Catalunya a les eleccions del 12 de maig. La líder d'Aliança Catalana parteix de zero, sense poder participar en els debats institucionals i sense comptar, amb prou feines, amb regidors arreu del territori de català. Tot i això, diverses enquestes ja auguren una possible entrada del partit identitari al Parc de la Ciutadella.

Tot i que són xifres que dependran de la participació, Sílvia Orriols necessitaria aproximadament uns 75.000 vots a Barcelona, uns 17.000 a Tarragona, uns 16.000 a Girona i uns 10.000 vots a Lleida per obtenir representació a cadascuna de les províncies catalanes. A E-Notícies ho explicàvem detalladament en aquest article.

D'on pot aconseguir, doncs, aquest nombre de vots Aliança Catalana? Les enquestes ja estan començant a dibuixar quines serien les principals fuites de vots que aprofitaria Sílvia Orriols per sumar els suports necessaris per entrar al Parlament.

Aquests són els potencials votants d'Aliança Catalana

Segons l'analista de dades Daniel V. Guisado, l'enquesta de 40dB per a El País deixa clar que Sílvia Orriols es beneficiarà, principalment, d'abstencionistes indepes i d'exvotants de Junts per Catalunya i també de la CUP.

Tot i que són dades que, com assenyala el mateix Daniel V. Guisado, s'han de prendre amb precaució, el sondeig d'El País exposa que la fuga de vots del partit de Puigdemont cap a Aliança Catalana és del 9,7%. En el cas d'exvotants de la CUP, la xifra és del 5,6%, seguit per gent que no va votar a les últimes eleccions (5,2%). Són dades extretes a partir del record de vot respecte a les generals del 23 de juliol passat.

La resta de fugues de vots que poden alimentar Sílvia Orriols provenen d'ERC (3,3%), Vox (2%), PSC (1,3%) i Comuns (0,9%). Tot i això, el mateix analista remarca que els percentatges més baixos s'han d'analitzar amb precaució. A més, a les dades no apareix el PDeCAT, que va obtenir gairebé 32.000 vots a les últimes generals.

A l'eix ideològic, Daniel V. Guisado també assenyala que Aliança Catalana s'alimenta principalment d'enquestats que s'identifiquen amb la dreta, encara que també n'hi ha de centreesquerra i de centre. I, territorialment, obtindria més suports a les poblacions més petites i a les segones més grans de Catalunya.

Tot plegat fa preveure que, segons l'enquesta, Sílvia Orriols pugui obtenir còmodament representació al Parlament. Això sí, com sempre quan parlem d'enquestes, es tracta d'unes dades que poden quedar en evidència segons el que acabi votant la gent a la jornada electoral del 12 de maig.

➡️ Política

Més notícies: