Muntatge de tots els caps de llistes que es presenten a les eleccions a Catalunya

POLÍTICA

Què diuen les enquestes de les eleccions a Catalunya: cinc coses en comú

Fem un repàs als darrers sondejos de les eleccions a Catalunya i en traiem cinc evidències que ens donen les dades

Falten poques hores perquè comenci la campanya electoral a Catalunya i sembla que, de mica en mica, es va dibuixant un mapa electoral que pot ser molt diferent del de 2021. Les últimes hores, han sortit diverses enquestes que coincideixen en molts punts, un fet que no és habitual. És més, analitzant l'evolució dels sondejos i amb les dades a la mà, ens podem atrevir a treure fins a cinc conclusions.

Repassarem primer què diuen les enquestes de les eleccions a Catalunya del 12 de maig, amb especial atenció a les últimes tres. Aquestes van aparèixer entre el 21 d'abril i el 23 d'abril:

Enquestes dels darrers dies i la mitjana amb anteriors

PartitEl PaísEl PeriódicoL'EspanyolMitja
PSC38394038-40
Junts33333232-33
ERC27292727-29
PP13141313-14
Vox98118-11
Comuns7666-7
CUP5555-6
Aliança Catalana1110-4

Dades a 24 d'abril

Els tres sondejos, elaborats les últimes setmanes i després de saber-se que Puigdemont es presenta i que Sílvia Orriols té els avals, dibuixen un escenari molt semblant. Repassarem cinc coses que podríem donar ja per assegudes de cara les eleccions al Parlament de Catalunya.

1. Salvador Illa i el PSC guanyaran

No hi ha gaires dubtes: els socialistes catalans guanyarien avui les eleccions i amb força distància del segon. Encara més, si no surt cap informació compromesa, si no hi ha cap cop d'efecte, Salvador Illa guanyarà els comicis. La tendència és clara i ni l'efecte Puigdemont no permet a Junts acostar-se al PSC.

És més, podríem afirmar que Illa millorarà els resultats del 2021 i pot obtenir fins a 40 diputats, xifra que acostaria a la Generalitat. És de lògica: com més diputats socialistes, més lluny queda una hipotètica majoria absoluta indepe.

Primer pla d'urna electoral plena de vots

2. Puigdemont supera Pere Aragonès

Un altre fet que podem donar ja per segur: Junts per Catalunya quedarà davant d'Esquerra i sembla que per primer cop des del 2012 la distància serà important. Ara mateix, les enquestes marquen que Puigdemont obtindria entre 8 i 3 diputats més que Aragonès i encara falten gairebé tres setmanes.

No fa la sensació que ERC estigui en condicions de remuntar durant la campanya electoral, mentre que falta per veure si l'efecte Puigdemont encara pot créixer o ha arribat al màxim.

3. El PP d'Alejandro Fernández, en quarta posició

L'ascens del Partit Popular a Catalunya serà important i podríem dir que històric. La formació pot passar dels 3 diputats actuals a una forquilla d'entre 12 i 15 diputats. Recuperaran representació a les quatre demarcacions i podrien arribar a ser decisius, encara que això sembla ara mateix poc probable.

La veritat és que sembla que el PP s'imposarà a Vox en aquesta pugna per la quarta plaça i es quedarà amb els 6 diputats de Ciutadans, que no té cap opció d'entrar.

Imatge amb els candidats de les principals formacions que es presenten a les eleccions del 12 de Maig a Catalunya

4. La CUP i els Comuns, en clara baixada

L'esquerra de l'esquerra afronta la cita electoral amb pessimisme. És clar que la CUP perdrà bona part dels seus suports, que es passen a altres formacions o a l'abstenció. Les pitjors enquestes els donen entre 4 i 5 diputats i ja veurem si és capaç de mantenir representació a Lleida i Tarragona.

Sembla que els Comuns també patiran i tots els sondejos els donen una lleugera baixada, que pot arribar a ser una mica més important. Ara mateix tenen 8 escons i poden arribar als 5 o 6.

5. Aliança Catalana entra al Parlament

Les tres darreres enquestes assenyalen que el partit de Sílvia Orriols entra amb almenys un escó. És més, si mirem la tendència de vot, aquesta va en augment i gairebé ja supera el 3% dels vots. Si un fa cas a la intenció de vot, avui dia podem donar per fet que Aliança estarà al Parlament i que té molt a prop arribar als 4 diputats.

➡️ Política

Més notícies: