Imatge del cartell electoral d'Aliança Catalana, amb la foto de la candidata Sílvia Orriols

POLÍTICA

A voltes amb Sílvia Orriols: quan totes les teories de la conspiració fallen

De vegades, en política, només cal provar d'entendre els fenòmens. No hi ha una conjura per promocionar Orriols, ben al contrari: simplement parla del que importa a molts

"A Sílvia Orriols la finança l'espanyolisme". "Aliança Catalana rep el suport d'alguns mitjans perquè tenen interessos". "La premsa espanyola la fa servir per dividir l'independentisme". Quantes vegades han escoltat en els darrers mesos aquestes teories des de determinats altaveus mediàtics i polítics catalans?

Quan sorgeix un nou fenomen, un té dues opcions: provar d'entendre'l i prendre'n nota, o menysprear-lo i creure en teories de la conspiració. Això segon passa amb Sílvia Orriols, que ha agafat d'imprevist la premsa i els partits processistes, així com aquesta esquerra cool catalana. Tot és extrema dreta, tot és fruit de Tiktok, a la política la fan servir des de Madrid per dividir-nos.

L'exercici per entendre el cas de Ripoll és molt més complex. No és fruit d'un dia, no és casual i respon a inquietuds que els catalans han anat callant. Sílvia Orriols és una suma de diversos factors, que semblen haver convergit al lloc i al moment adequats per superar la marginalitat política.

Primer pla de Sílvia Orriols rient lleugerament

Un descontent polític i social

El discurs directe de Sílvia Orriols arriba a la gent perquè explica coses que influeixen el dia a dia de la gent. La gestió de la immigració ha estat un tabú a la política catalana, mentre moltes persones a casa seva ho veien diferent. La Catalunya dels 8 milions arriba sense consensos, amb dubtes, pors i certeses que alguna cosa està fallant. Aquest problema l'afronta Aliança Catalana, que no eludeix i planteja les contradiccions dels partits tradicionals.

Si es fixen, la popularitat de la política de Ripoll arriba molt abans que alguns mitjans l'entrevistin o en parlin. Després de les eleccions municipals, les xarxes es fixen en ella i l'alcaldessa in pectore ho afronta amb naturalitat i ho aprofita per explicar les seves idees. Molts catalans s'adonen que pensen igual que ella, que per ells la seguretat, la gestió dels immigrants i el model de país són importants. És així de simple, així de natural.

La croada del tots contra Sílvia Orriols també la beneficia. Que TV3, la ràdio i la premsa subvencionada es neguin a entrevistar-la, no només no ha servit de res, l'ha afavorit. El processisme viu les hores més baixes i, si aquests assenyalen algú, la beneficien. Orriols, que és indepe i penja la bandera LGTBI, trenca els seus motlles i encara no se n'han adonat.

Muntatge amb un pla mitjà curt a l'esquerra de Tània Verge amb cara d'enfadada i un altre pla mitjà de Sílvia Orriols a la dreta somrient i mirant cap a Tània Verge, de fons la bandera de l'arc de Sant Martí penjada de la façana de l'Ajuntament de Ripoll

El carisma de Sílvia Orriols

Hi ha un altre factor important. La líder d'Aliança Catalana cau bé en determinats sectors. És mare de cinc fills, va treballar d'oficinista i no té ni 40 anys –els compleix aquest octubre–. És vista pel poble com un d'ells, a diferència de l'actual classe política, instal·lada des de fa dècades als càrrecs públics.

Potser aquest és l'objectiu del seu veto als mitjans oficialistes catalans: evitar que més gent la conegui. En aquest sentit, l'alcaldessa sí que ha donat entrevistes a altres mitjans, com ara el diari El Mundo. Per a alguns, va ser la prova definitiva de la conspiració d'AC i l'espanyolisme, però és molt més simple: si els teus mitjans em veten, utilitzo qualsevol plataforma per donar-me a conèixer.

Es donarà la paradoxa que TV3 convidarà Vox a un debat electoral i deixarà fora Sílvia Orriols, en poden estar segurs. No és una teoria de la conspiració; en aquest cas, és una realitat dels que veuen amenaçada la seva situació. Caldrà veure com Aliança Catalana és capaç d'arribar a la gent sense poder participar del circ mediàtic: aquí hi residirà la clau per veure'ls al Parlament.

➡️ Política

Més notícies: