Fotomuntatge amb una imatge de fons del Parlament i al capdavant Salvador Illa, Carles Puigdemont i Pere Aragonès

POLÍTICA

Qui vol pactar amb qui després de les eleccions de Catalunya: missió gairebé impossible

Hi ha tants vetos creuats entre els partits, que sembla molt difícil que hi pugui haver acords després del 12 de maig

Els agraden les campanyes electorals? Doncs millor si la resposta és afirmativa, perquè hi ha força opcions que les eleccions catalanes es repeteixin a la tardor. No ho dic jo, la reflexió és fruit dels vetos creuats entre formacions polítiques. Ara com ara, només ERC i Junts no es descarten per governar plegats, així com el PSC i els Comuns, però cap de les dues aliances sumaria 68 vots.

És més, pot ser que Puigdemont i Aragonès no arribin a la majoria absoluta fins i tot sumant els vots de la CUP, així que ja em diran com elegim un president així. De fet, aquest divendres 26 d'abril es van sumar nous vetos i es van descartar nous suports, així que Catalunya pot entrar al col·lapse després del 12 de maig.

Anem per parts. Totes les formacions ja han comunicat (en una estratègia electoral inaudita) amb qui podrien pactar i amb qui no. És el moment, doncs, de mostrar-ho gràficament per entendre la magnitud de la tragèdia i la infantilització de la política catalana.

Els vetos entre partits polítics després del 12 de maig

PartitAmb qui no pactarà
PSCPP, CUP, Aliança Catalana, Vox
JuntsVox, Comuns, PSC, PP
ERCVox, PP, Aliança Catalana, PSC
PPERC, Aliança Catalana, CUP, Comuns, Junts
VoxERC, Aliança Catalana, CUP, Comuns, Junts, PSC
ComunsJunts, Aliança Catalana, PP, Vox
CUPPSC, Aliança Catalana, PP, Vox
Aliança CatalanaComuns, PP, PSC, Vox, CUP

e-Notícies

És per tornar-se boig. El PSC manté la porta a rebre els suports de Junts i ERC, però les dues formacions han avisat que no faran president Salvador Illa. És impossible que només amb els vots dels Comuns en sumi 68 i el líder socialista a més ha descartat aquesta setmana que pugui arribar a un acord d'investidura amb el PP.

Pere Aragonès s'obre a rebre els vots del processisme i el PSC, però no guanyarà, de manera que serà ERC qui hagi de donar suport. No ho farà al PSC, de manera que només li queda poder fer president Carles Puigdemont o que sigui Junts qui el voti. Una opció seria un tripartit d'esquerres, però és impossible que Aragonès quedi davant Illa i ja ha verbalitzat que no li donarà els seus vots.

Junts per Catalunya no es tanca gaires portes, però rep pocs suports. Sap que no rebrà el dels Comuns, de manera que podria arribar als 68 amb el PSC o ERC i la CUP. El problema és que Puigdemont ha de quedar per davant de Salvador Illa, una cosa improbable avui dia.

Els partits més petits també tenen els seus vetos. Alejandro Fernández podria arribar a votar el PSC si renuncia a pactar amb el processisme, però Illa ja ho ha descartat. Vox no votarà cap dels tres grans i assumeix el seu paper a l'oposició. Els Comuns volen un tripartit d'esquerres amb el PSC i ERC, mentre que la CUP només votaria un govern processista si s'adopten les polítiques anticapitalistes.

Sílvia Orriols ja ha manifestat que si Junts i ERC volen els seus vots hauran de parlar amb Aliança Catalana i assumir les polítiques en immigració, seguretat i independència.

Imatge del debat electoral de La Vanguardia i RAC1 el 26 d'abril del 2024

Noves eleccions a la vista?

El panorama és per canviar de lloc de residència. O bé el processisme suma majoria absoluta i es posa d'acord, o bé Salvador Illa governa en solitari. Perquè una cosa és no votar el líder del PSC i l'altra és abstenir-se. Sembla complicat, la veritat. Una altra opció és que Carles Puigdemont acabi remuntant i superant Illa i que els socialistes deixin fer Junts a canvi d'estabilitat al Congrés.

Qualsevol de les opcions és molt difícil, gairebé impossible. Veuen Puigdemont abstenint-se perquè governi Illa? Creuen que ERC, Junts i la CUP es poden posar d'acord si en sumen 68?

I, és clar, en aquest context cada cop agafa més força l'opció d'anar a noves eleccions. Si cap partit trenca el seu veto -cosa que no és descartable- tornaríem a votar a la tardor. Seria una bona notícia per a ERC, que continuaria governant la Generalitat. No seria tampoc una cosa dolenta per a Junts o el PSC, encara que el context polític a Espanya canvia tant en tan poc temps, que millor no especular.

El cas és que hi ha tants vetos creuats, que sembla molt complicat arribar a acords. Si Salvador Illa aconsegueix superar la barrera dels 40 diputats, s'aproparia a governar en solitari si aconsegueix diversos suports d'investidura i alguna abstenció com la d'ERC, però no serà una tasca senzilla. Per si de cas, pensin que potser han de tornar a anar a votar abans que finalitzi el 2024, amb el permís de les europees.

➡️ Política

Més notícies: