Primer pla d'Alejandro Fernández del PP català
POLÍTICA

Alejandro Fernández desafia els seus rivals després de les eleccions gallegues

L'enfonsament del sanxisme dóna ales a un PP llançat a les enquestes de cara als comicis a Catalunya


Galícia no és Catalunya, però l'històrica patacada de l'esquerra a les eleccions d'ahir a la nit han insuflat esperança al Partit Popular. També a Catalunya, on els populars volen recollir el descontentament cap al PSC, els Comuns i els partits processistes. Abans hi ha la cita de les eleccions europees, però després del que va passar ahir la dreta ja mira amb especial atenció les eleccions catalanes.

No és estrany que un dels primers a reaccionar la majoria absoluta del PP a Galícia hagi estat el líder dels populars catalans. Alejandro Fernández ha enviat un avís als seus rivals amb una indirecta a les xarxes socials. "Avui és un gran dia per a Espanya, i un mal dia per als que pretenen trossejar-la", ha tuitejat.

A més, el president del PP català ha felicitat Alfonso Rueda i Alberto Núñez Feijóo. Quelcom significatiu, perquè Fernández és un dels contrapesos a l'estratègia de la direcció nacional que encapçala Feijóo. Els resultats de Galícia també són rellevants de cara als equilibris i les lluites internes dins del PP.

Alejandro Fernández mira al futur amb optimisme

La majoria absoluta del PP, i sobretot l'enfonsament de l'esquerra, marquen un nou cicle de la crisi política espanyola actual. Totes les mirades estan posades ara a les eleccions catalanes, que marcaran el rumb de la legislatura. Els resultats d'ahir són un xut d'energia per al partit d'Alejandro Fernández, al qual les enquestes donen entre nou i catorze diputats més (de 3 a 12-17).

L'enfonsament del PSOE i el fracàs de Sumar i Podemos ahir és estrepitós. Els socialistes perden cinc escons, els de Yolanda Díaz es queden fora, i Podem queda per darrere fins i tot del Pacma. Les eleccions europees, amb l'esquerra en reculada a tot Europa, pot ser l'estocada definitiva per a aquests partits.

Ara caldrà veure si aquesta dinàmica es trasllada també a les catalanes, on fins ara totes les enquestes donaven Salvador Illa com a clar guanyador. Tot i que semblava que el desgast de l'amnistia no afectaria el PSC, Sánchez ara es per primera vegada a l'abisme. Amb gairebé tot el mapa espanyol pintat de blau, uns mals resultats a Catalunya deixarien el Govern de coalició (i amb ell el PSOE) tocat de mort.

Feijóo reforçat, Fernández resisteix

Una altra lectura de les eleccions gallegues són els mals resultats de Vox, a qui s'ho ha menjat el PP. Alejandro Fernández lluita contra el PSC, ERC i Junts, sobretot, però també mira de reüll el partit d'Ignacio Garriga. Serà capaç el PP català de concentrar el vot antisanxista com ha fet Rueda a Galícia?

Pel que fa als equilibris interns, les gallegues han reforçat el lideratge del moderat Feijóo i han elevat Alfonso Rueda com un dels homes forts. Es visualitza així una lluita entre el front gallec del partit i els crítics amuntegats al voltant d'Isabel Díaz Ayuso (Madrid) i Alejandro Fernández (Catalunya). La victòria d'ahir permet a Feijóo agafar aire per primera vegada des del 23-J, i consolida la seva posició.

Avui tot és alegria a la família popular, però la ferida del flirteig de Feijóo amb Puigdemont i Junqueras continua oberta. Feijóo es va fer ahir a la nit una mica més fort, però Alejandro Fernández, crític amb la direcció, continua resistint. Les eleccions catalanes poden marcar un abans i un després a la lluita pel control del partit.

➡️ Política

Més notícies: