Captura de pantalla d'un vídeo i EDATV entrevistant veïns de Salt
POLÍTICA

VÍDEO: Veïns de Salt relaten la dura realitat del seu municipi

Molts veïns assenyalen com de crítica està sent la situació en un dels municipis amb més immigració de Catalunya

En un reportatge recent, el mitjà EDATV s'ha traslladat a Salt per entrevistar els seus veïns sobre la creixent inseguretat i la immigració que pateix la vila. A través de cinc entrevistes, s'ha pogut recopilar una visió àmplia i matisada sobre una problemàtica que no deixa ningú indiferent.

Un dels entrevistats és un immigrant que, encara que va preferir no dir gaire, va resumir la situació amb una frase que no deia massa de Salt: “Hi ha gent bona i gent dolenta”. Aquesta simple declaració encapsula la complexitat de la convivència en un lloc on la diversitat i la inseguretat s'entrellacen de manera intrincada.

Una veïna que fa dos anys que viu a Salt, provinent de Tordera, va compartir la seva preocupació per l'impacte de la immigració en la seguretat. Segons ella, la situació ha canviat dràsticament en els darrers 20 anys. “A les escoles, la meva filla és l'única catalana, la resta són de fora. No parlen català i alguns ni castellà, no obeeixen, insulten i falten el respecte”, va afirmar.

Aquesta veïna va destacar que sempre ha d'estar vigilant, citant casos de robatoris a bars i dones que esperen els ancians als caixers automàtics. “Al Barri Vell hi ha carrers als quals no s'hi pot anar”, va afegir, subratllant la sensació d'inseguretat que es viu a certes zones.

La Guàrdia Civil detenint gihadistes a Salt, Girona

Un altre veí gran, criat a Salt, va corroborar aquests testimonis. “Ara Salt és molt perillós, jo ho he vist en els darrers 20 anys”, va comentar. Tot i això, també ha matisat que els immigrants que coneix treballen, indicant que el problema no només rau en la immigració en si.

Ell apunta com alguns elements han convertit Salt en un “niu de drogues”. "Ara els nuclis de comerciants de droga s'han establert tots a Salt", va assegurar, assenyalant una de les principals causes de la inseguretat.

Un tercer veí, que fa 40 anys que resideix a Salt, es va mostrar preocupat pel canvi que ha vist a la comunitat. “No és per ser racista, però un va pel carrer i veu què veu. Veure algú d'aquí costa molt, tothom és fora”, va expressar.

Les seves paraules reflecteixen el xoc cultural i la dificultat d'adaptació que senten molts dels residents de llarg temps davant el canvi demogràfic.

El cinquè entrevistat, també un immigrant, va descriure Salt com un lloc complicat, on l'estigma i la realitat es barregen. "Salt és complicat, sempre hi ha l'estigma, però Salt és complicat, es pot veure a l'ambient", va assenyalar.

Les estadístiques corroboren aquestes percepcions: entre el primer trimestre del 2023 i el primer trimestre del 2024, la delinqüència a Salt ha augmentat un 6%. Han pujat especialment els delictes contra la llibertat sexual, els robatoris amb força a domicilis i els ciberdelictes. Aquest augment de la criminalitat afegeix una capa més de tensió a una comunitat ja preocupada per la inseguretat.

➡️ Política

Més notícies: