Brutal atac d'un magribí a una noia a Manresa
Preocupació per l'augment dels robatoris amb violència a la capital del Bages
Fa temps que Manresa està en el focus de l'actualitat per la inseguretat disparada, manifestada sobretot en un preocupant augment dels robatoris amb violència. Segons les darreres xifres oficials del Ministeri de l'Interior, la criminalitat ha augmentat un 16% durant el primer semestre del 2024.
Aquest municipi de 80.000 habitants i amb un 20% d'immigració va ser la ciutat gran de Catalunya on més vots va aconseguir Aliança Catalana en les eleccions recents, sent la quarta força més votada amb 2.812 vots (un 9,42%). La cinquena va ser Vox amb 2.002 vots i un 6,70%, tots dos partits per davant de la CUP
En ple debat sobre la seguretat a Manresa, el diari El Caso va publicar ahir les imatges sensibles d'un robatori amb violència en un portal de la ciutat. El vídeo va córrer per les xarxes com la pólvora, desencadenant la indignació entre els veïns i ciutadans de tot Catalunya farts de la degradació de la convivència. A Manresa, com a altres ciutats catalanes, moltes dones han canviat els seus hàbits per por de sortir al carrer quan es fa fosc.
Segons informa el digital, els Mossos van detenir ahir al matí el jove magribí de 23 anys que presumptament va agredir de manera violenta aquesta dona. Els fets van passar la nit del 21 de maig a la carretera de Vic, una de les artèries principals al centre mateix de la ciutat. A les imatges es veu com el jove espera que la noia es fiqui al portal per abordar-la i l'agredeix violentament per robar-li el mòbil.
Amb tota probabilitat sortirà en llibertat
Les càmeres de seguretat van captar la violenta escena, en què l'agressor tira la dona a terra, la colpeja repetidament i l'arrossega fins a la porta abans d'escapar-se. Les imatges van ser clau perquè la policia pogués identificar l'agressor i procedir a detenir-lo. L'acusen d'un delicte de robatori amb violència i està esperant passar a disposició judicial per decidir si ingressa a la presó o, amb tota probabilitat, queda en llibertat.
Tot i que l'ajuntament de Manresa nega que hi hagi un problema d'inseguretat, els robatoris amb violència s'han disparat de manera alarmant els darrers mesos. Els mateixos Mossos d'Esquadra reconeixen que l'increment està vinculat a magribins molt joves que s'organitzen en grups per assaltar les víctimes. I el més preocpant és que no dubten a fer ús d‟una violència extrema per aconseguir el seu objectiu.
Es tracta de bandes de joves que han fet del robatori i la delinqüència el seu mode de vida i que fins i tot tenen els seus líders, que es jacten de les seves malifetes a les xarxes socials. Sense anar més lluny, el mes d'abril passat uns quinze joves magribins van assaltar una menor al centre de Manresa, i van començar a agredir-la per treure-li el mòbil. Dies abans, una altra banda de magribins va clavar una brutal pallissa a un altre jove amb pals i barres de ferro.
Manresa ha dit prou
A Manresa plou sobre mullat, ja que l'estiu passat una baralla multitudinària entre adolescents va desfermar el pànic al passeig central ia plena llum del dia. Aquells fets van ser la gota que va fer vessar el got de la paciència dels veïns, que van organitzar una manifestació per dir prou a la violència. L'esquerra va acusar l'extrema dreta d'agitar la por entre els veïns i va convocar una concentració amb el lema “prou racisme en nom de la seguretat”.
Els comentaris al vídeo mostren el cansament dels veïns de Manresa i els catalans en general. Afirmen que els carrers de la ciutat estan plens d'aquests “tipus violents” que són “marroquins” i tenen atemorits els veïns. “Això no té cap mena de sentit”, es pot llegir també, “estem vivint una decadència social que no hi ha qui la pari, cal començar a prendre mesures urgentment”.
Cada cop són més les veus que demanen la deportació immediata dels immigrants que cometen delictes. Aquest va ser un dels reclams electorals de Vox, que va visitar Manresa durant la campanya electoral i va aconseguir 500 vots més que a les passades eleccions. La capital del Bages és només un reflex del que està passant a moltes altres ciutats de Catalunya, especialment a barris humils de grans urbs com Terrassa, Badalona o L'Hospitalet.
Més notícies: