Muntatge de Bukele amb un vídeo responent a un periodista

POLÍTICA

El vídeo de Bukele enfonsant un periodista europeu que està triomfant a les xarxes

Es viralitza un vídeo d'11 minuts del President del Salvador responent a un periodista de la BBC els darrers dies de la campanya de les eleccions presidencials del país

En una roda de premsa recent, un reporter de la BBC va preguntar a Nayib Bukele sobre els canvis en seguretat que ha experimentat El Salvador els últims cinc anys.

Un altre tema candent a la roda de premsa va ser el dels innocents detinguts. El periodista va posar com a exemple el cas de José Duval Mata Alvarado. Segons denúncia de la seva mare, "José està perdut en el sistema penitenciari" i "té dues ordres d'alliberament al seu nom".

A això va sumar el periodista les crítiques de les ONG sobre “els milers d'innocents arrestats injustament a El Salvador”.

L'encara candidat a la reelecció va respondre que en un país que “va ser la capital mundial dels assassinats” era “imprescindible” prendre mesures dràstiques. “Era urgent posar fi al vessament de sang que patien els salvadorencs”.

10 minuts de respostes

Davant d'això, el president va defensar la tasca policial, argumentant que “totes les policies del món cometen errors i detenen un percentatge d'innocents”. Ja que si no fos així, segons Bukele, “no caldria tenir fiscals, jutges o procuradors”.

A més, va destacar que “ja s'han excarcerat més de 7.000 persones que van ser detingudes injustament”. També va assegurar que a El Salvador “no s'utilitza la policia per reprimir opositors o perseguir minories”, com passa en altres llocs. Ha explicat que al seu país "s'empresonen als bandolers" la majoria assassins.

El líder de Noves Idees va destacar que "no s'està perseguint els col·laboradors", ja que molts "ho van fer tement per la seva vida". Va reforçar així l'argument que el seu govern aposta per la contundència, però també per la “prudència”.

Bukele va assegurar que està treballant per "corregir els errors de l'estat d'excepció i garantir que es faci justícia en cada cas". També va reivindicar que "a les persones empresonades injustament cal compensar-les d'alguna manera".

75 000 detinguts en 5 anys

A això, el periodista només va voler replicar que “75 000 detinguts és una xifra desproporcionada”. Bukele va respondre que “és normal que en un país amb molts assassins hi hagi molts detinguts”.

Curiosament, i tal com explicava Bukele a la seva intervenció, els 70.000 detinguts durant el seu mandat coincideixen amb les xifres dels organismes internacionals. Aquests xifraven els membres de les bandes en uns 70.000 i els seus col·laboradors en mig milió, aproximadament. Un total de 570.000 persones van ser comptabilitzades per diferents institucions, fins i tot abans que Bukele assumís la presidència el 2019.

Primer pla de Nayib Bukele somrient i mirant cap a un costat

Pel que fa a l'origen del periodista -britànic i empleat de la BBC-, el candidat Nayib Bukele va fer algunes consideracions. Li va recordar que les potències occidentals “són les culpables de les bandes a El Salvador”.

El President va explicar que la guerra dels anys vuitanta a El Salvador va provocar “85 000 morts i un milió de desplaçats”. Gran part d'aquests desplaçats van acabar vivint en guetos als Estats Units i formant bandes". Amb els anys “van tornar a El Salvador i van provocar un vessament de sang que va durar diverses dècades”.

Una reivindicació de la seva sobirania

Bukele va reivindicar que el seu govern té “dret a fer allò que considerem correcte i que el poble salvadorenc decideix a través d'eleccions lliures”. Va recordar al reporter que les receptes de la UE, l'ONU i l'OEA “no van funcionar mai” a El Salvador.

Va posar com a exemple que fins i tot el millor govern de la UE “no aguantaria governant Afganistan ni una setmana”. Perquè “no es pot governar l'Afganistan com es governa Europa”.

Nayib Bukele davant l'Assemblea General de l'ONU

Per finalitzar la seva intervenció i davant d'un reporter que no gosava tornar a replicar-lo, Bukele va insistir: “deixin de demanar-nos que usem receptes que aquí no funcionen”. “Nosaltres no ens fiquem en si tenen monarquies o títols hereditaris. Els seus països són seus i poden fer el que vulguin”.