Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Vidal-Quadras demana al PP i Vox que votin a favor de la investidura de Salvador Illa

L'exdiputat català ha formulat una proposta per evitar la influència del separatisme a les institucions

Les cartes estan sobre de la taula abans del debat d'investidura que tindrà lloc la setmana que ve al Parlament de Catalunya. Tot i que és probable que Puigdemont intenti forçar la seva candidatura, la realitat és que ara mateix només hi ha dos camins: o un govern del PSC, o una repetició electoral.

Puigdemont utilitzarà el debat d'investidura per presentar el seu projecte de país fins i tot sabent que perdrà, com va fer Feijóo al setembre. L'expresident no té prou majoria per ser investit, i el PSC no s'abstindrà per facilitar un govern independentista en minoria. L'única opció viable per evitar la repetició electoral és que ERC faciliti la investidura de Salvador Illa, tot i que de moment els republicans es fan pregar.

Hi ha una tercera opció que fins ara ningú no contemplava, i és que el PP i Vox votin a favor de la investidura de Salvador Illa perquè el PSC pugui governar en solitari. Així ho ha plantejat aquest dimecres l'exdiputat conservador Alejo Vidal-Quadras, a través d'un missatge al compte de Twitter.

La proposta d'Alejo Vidal-Quadras

Qui fos diputat del PP català i després dirigent de Vox, ha demanat generositat a les formacions de la dreta no nacionalista a Catalunya per acabar definitivament amb la influència del separatisme a les institucions.

"PP i Vox haurien de considerar seriosament votar a favor de la investidura del PSC sense condicions" ha dit. Segons la seva opinió, “un govern socialista monocolor privaria els separatistes del pressupost i de càrrecs públics impedint-los tornar-ho a fer”. A més, afegeix que si Salvador Illa rebutja el suport de PP i Vox, aleshores serà qui quedi “retratat”.

En realitat no inventa res de nou, és el que ja van fer Comunes i PP al recolzar el PSC a l'ajuntament de Barcelona per impedir un govern de Junts i ERC. Vidal-Quadras proposa repetir la mateixa operació al govern de la Generalitat, però aquesta vegada canviant els Comuns per Vox.

Una proposta arriscada que de moment sembla impossible, perquè tant el PP com Vox s'han tancat en banda amb el PSC. Els uns i els altres fa temps que sostenien la teoria que el PSC forma part del bloc processista i, com a tal, es neguen a facilitar la investidura d'Illa.

PP i Vox, tancats en banda

El líder de l'oposició, Alejandro Fernández, ha posat com a condició per recolzar Illa que el PSC trenqui tots els pactes locals i provincials amb els independentistes. El president del PPC ha reiterat avui mateix que "vaig prometre en campanya que només arribaria a acords amb el PSC si trencaven amb el separatisme, i jo compleixo la meva paraula".

Per la seva banda, Vox és qui més dur ha estat amb el PSC, a qui anomenen Partit Separatista de Catalunya. Ignacio Garriga també ha deixat clar que Vox no facilitarà la investidura de Salvador Illa, perquè temen que un cop sigui president governi juntament amb els independentistes.

Vidal-Quadras considera que en no facilitar un govern en minoria del PSC estan llançant els socialistes als braços d'ERC i els Comuns. Una idea que comparteixen altres sectors dins del PP i de Vox, on no obstant segueix dominant la por a una traïció dels socialistes, aliats del separatisme a Madrid. Això deixa poques opcions, més que una aliança del PSC amb ERC, o una repetició electoral que tampoc no canviarà gaire les coses.

➡️ Política

Més notícies: