Salvador Illa amb vestit clar somrient davant d'un fons vermell.
POLÍTICA

Via lliure perquè Salvador Illa sigui investit president: com serà el seu Govern?

Amb la decisió del Jovent Republicà de votar 'sí' a la seva investidura, el líder del PSC ja té els 68 vots necessaris

Ara sí, Salvador Illa ja té assegurats els 68 vots que necessita per ser investit president de la Generalitat. Amb la decisió del Jovent Republicà de no trencar la disciplina de vot del grup parlamentari d'ERC a la sessió d'investidura del líder del PSC, l'exministre de Sanitat ja té els vots necessaris per accedir al Palau de la Generalitat.

Aquest dimarts, el president del Parlament, Josep Rull, farà una ronda de consultes amb els partits per confirmar que Illa té els vots necessaris. I, previsiblement, convocarà per dijous que ve 8 d'agost la sessió que proclamarà el líder socialista nou president de la Generalitat.

Salvador Illa assegut al seu escó del Parlament mentre es porta la mà a la boca i mira cap avall

Ara que ja s'ha aclarit el futur polític a Catalunya -a l'espera del que passi en una hipotètica tornada a Catalunya i detenció de Carles Puigdemont-, queda per veure com serà el futur Govern que encapçalarà Salvador Illa.

El nou Govern de Salvador Illa

Ara com ara, hi ha poques certeses sobre quina composició tindrà el nou Executiu liderat per Salvador Illa. Sabem que serà monocolor, ja que ni ERC ni els Comuns -que votaran a favor d'investir el líder del PSC- entraran al Govern. Almenys, de moment.

Les últimes setmanes, Salvador Illa ha anat donant pistes del que serà el primer Govern de la Generalitat de la història ocupat únicament pel PSC. En campanya va assegurar que Núria Parlón seria la consellera d'Interior. Si confirma les seves intencions, l'actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet agafarà el relleu del polèmic Joan Ignasi Elena.

Núria Parlón, vestida amb una jaqueta i una camisa, és davant d'un fons vermell amb text blanc.

Serà una decisió que, sens dubte, acolliran amb optimisme als Mossos d'Esquadra. I és que els sindicats fa temps que critiquen amb duresa la gestió de Joan Ignasi Elena al capdavant de la seguretat a Catalunya. A més, l'actual conseller de l'Interior en funcions ha estat abanderat del negacionisme de l'auge de la delinqüència a Catalunya. I això, malgrat que les dades evidencien que la violència i els delictes al territori català estan disparats. 

Encara en matèria de seguretat, Salvador Illa també va anunciar que el nou director general de la policia catalana seria Josep Lluís Trapero. El que fos ídol del processisme durant el 2017, actualment 'major' dels Mossos d'Esquadra, substituirà -si el futur president de la Generalitat compleix la seva paraula- Pere Ferrer.

Altres coses que sabem del futur Govern de Salvador Illa és que, després del pacte aconseguit amb ERC, hi haurà una conselleria de Política Lingüística. Aquesta era una de les exigències dels republicans per investir el líder del PSC. Una altra de les imposicions d'Esquerra era mantenir les conselleries d'Acció Exterior i la d'Igualtat i Feminismes. Per tant, ja coneixem que almenys hi haurà aquestes quatre carteres, que se sumaran a altres ja habituals com ara Salut, Educació o Economia.

El secretari general de PSC-Units per Avançar, Ramón Espadaler, durant la interpel·lació del PSC-Units al Govern sobre el deute de la Generalitat amb l'àmbit local, al Ple del Parlament, a 2 de novembre de 2021, a Barcelona

Pel que fa als noms que puguin ocupar les diferents conselleries, de moment hi ha hermetisme. Més enllà de Núria Parlón, Salvador Illa ja va dir que alternaria persones del partit i polítics professionals amb perfils independents i més tècnics.

Entre els primers, podríem trobar alguns pesos pesants dels darrers anys del PSC com, per exemple, Ramon Espadaler. L'exlíder d'Unió Democràtica, ara a les files socialistes, ja va ser conseller d'Interior entre el 2012 i el 2015 i podria repetir ara al Consell Executiu de la mà de Salvador Illa. Un altre nom que sona amb força és el de Sílvia Paneque. L'actual regidora a Girona ja va ser candidata socialista per presidir la Mesa del Parlament i ara pot veure recompensada la dedicació al partit amb un càrrec com a consellera. Alícia Romero és un altre dels noms destacats de l'actual PSC, encara que cal veure si entra a l'Executiu o si es converteix en la veu cantant del partit al Parlament de Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: