Marta Rovira i Carles Puigdemont amb cara de pocs amics i de fons una imatge difuminada del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

La darrera guerra entre Junts i ERC confirma el declivi imparable del processisme

Fins i tot els indepes miren avergonyits l'espectacle que estan oferint els dos partits processistes els darrers dies

Després d'acumular diversos fracassos electorals, el processisme està tocat de mort. El 'procés' ja ho està definitivament: ni els seus impulsors parlen ja d'independència. Tot i això, l'anomenat processisme (és a dir, viure d'amenaçar l'Estat per aconseguir contrapartides d'un Pedro Sánchez necessitat de vots al Congrés, encara que sigui només per mantenir butaques i quotes de poder) segueix vigent. Això sí, ho fa en plena decadència.

El declivi d'ERC i Junts és més que evident. I els últims dies n'hem vist un clar exemple. Els dos principals partits que van liderar el 'procés' van perdent vots a cada cita electoral. I és clar, això es tradueix en nervis que provoquen unes guerres que ara ja fins i tot avergonyeixen els mateixos votants independentistes. Només cal veure les reaccions indepes a les xarxes socials als últims esdeveniments protagonitzats per ERC i Junts.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

La pèrdua constant de vots ha deixat al descobert el que realment era el 'procés': una lluita entre ERC i Junts per a l'hegemonia d'aquest espai polític a Catalunya mentre s'intenta coaccionar l'Estat per aconseguir contrapartides.

Les últimes hores, les dues formacions s'han encarregat de deixar-ho clar. ERC s'ha posat en contra gran part del votant indepe apostant per investir Salvador Illa. Això ha tingut una ferotge resposta de Junts, que segueix sense assumir la seva derrota el 12 de maig passat. "Han canviat de bàndol", "són uns traïdors" o "botiflers" són algunes de les acusasions juntaires a la decisió de pactar amb el PSC.

La culminació dels atacs rebuts per part de Junts a ERC va ser la carta que el cap de setmana passat va publicar Carles Puigdemont. Hi acusava directament els republicans de ser els culpables de la seva possible detenció si decideix tornar a Catalunya.

ERC ha trigat a contestar, però ho ha fet amb duresa. Aquest dilluns demanaven una "rectificació" a l'expresident per les seves paraules. Consideren una "ofensa" les declaracions del líder de Junts per Catalunya. Lògicament, és poc o gens probable que Puigdemont es retracti de les seves paraules. És més, si torna a obrir la boca, segurament serà per reafirmar-se en la idea que tot és culpa dels altres. Ja sabem que la paraula 'autocrítica' no forma part del diccionari processista -i encara menys de Junts-.

Aquests atacs en forma de declaracions entre els dos principals partits evidencia que el que va començar com un intent d'independitzar Catalunya ha acabat amb una guerra per veure qui és el culpable que Illa sigui el proper president, que Puigdemont sigui detingut o que hagin perdut gairebé un milió de vots en pocs anys. No hi ha mostra més clara de la decadència que no només han portat a Catalunya, sinó al propi independentisme. Amb el cada vegada més poder perdut, només queda intentar mantenir el relat... encara que no s'aguanti enlloc i que cada cop el comprin menys indepes.

➡️ Política

Més notícies: