Muntatge de Feijóo, amb Urkullu i Sánchez, amb la bandera del País Basc de fons
POLÍTICA

La venjança d'Alberto Núñez Feijóo

Creu que hi ha un sector de votants del PNB que no vol Sánchez de president i va per ells. Esteve, sembla, ho creu també.

Encara que de vegades us oblideu, els diputats deuen el seu lloc als votants. Sembla una obvietat, però Feijóo n'ha retret aquests dies per ficar al PNB la por al cos. Per què? Doncs perquè maneja dades segons les quals només al voltant d'un 20% dels votants del PNB es consideren esquerres.

Això, creu, li obre una interessant porta de cara tant a una eventual repetició electoral com, també, per a les properes autonòmiques al País Basc. El PNB tem que Bildu governi amb el PSOE i convertir-se en una cosa així com el ximple útil de Sánchez.

OPA hostil

Tradicionalment, el PP ha renunciat a disputar amb CiU i les seves marques successores a Catalunya i amb el PNB al País Basc l'espai electoral de la dreta business friendly. Per què? Doncs perquè a Gènova donaven per fet que, si calia, aquests dos partits que, en teoria, són de dretes, donarien suport a un candidat del PP a la presidència.

A Catalunya, la fugida cap a Mas que va desembocar a l'1-0 va desmuntar l'equació. Al País Basc, encara que el soroll sigui menor, ha passat el mateix. A Catalunya, els llots actuals són conseqüència de la pugna que ERC i CiU/Junts mantenen des de fa anys pel lideratge nacionalista. Al Nord, es viu una altra competició similar entre PNB i Bildu.

Els jeltzales, com creia aquí Mas, pensen que la guanyaran si aconsegueixen semblar més nacionalistes que Bildu i en això caminen. Per això es van sumar a la moció de censura contra Rajoy i, per això també, diuen no ara Feijóo.

Encerten? Les enquestes diu que no, que els passarà com a Junts i Bildu, com ERC aquí, hi governarà. Per què? Perquè els molt cafeters sempre trien cafè, encara que sigui dolent, en comptes de la millor de les xicoires. Feijóo, ara, ho ha descobert. I va pels de la xicoira.

Advertència

A Gènova, algú ha vist la llum. El càlcul del juliol era que es podia governar maltractant Vox en campanya i amb resultats mediocres o dolents a Catalunya i al País Basc. Ara saben que això no funciona.

Què plantegen? Una cosa ja assajada: anar a buscar els nacionalistes moderats que voten Junts i el PNB. Suposen, primer, que aquests votants existeixen i, segon, creuen que Feijóo els pot seduir.

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

Ho consideren així perquè a Gènova es dóna per fet que hi ha gent 'd'ordre' en aquests dos partits que no volen Sánchez de president. A Catalunya, els intents de captar aquest vot –el que se suposava anava a Unió– s'han revelat tan oberts com la recerca de la Terra del Preste Juan.

Funcionarà a Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria? Feijóo creu que sí i per això va ser tan dur amb Aitor Esteban i el va igualar amb Bildu en replicar-los a tots dos alhora. A Esteve, l'enuig se'l veia fins i tot en el color de la cara, visiblement vermella. Serà que el mític vot que aquí se suposa anava a Unió sí que existeix a la vora del Nervión i el Bidasoa? Feijóo creu que sí. I el cerca.

➡️ Política

Més notícies: