Primer pla de Gabriel Rufián assenyalant Oriol Junqueras molt somrients
POLÍTICA

Gabriel Rufián, retratat: la mentida que va dir al Congrés

Les 'troles' tenen les potetes molt curtes

D'un temps ençà, s'han posat de moda les agències de fact checking. Què són? Doncs organismes o empreses més o menys independents que queden, diuen, al marge de les exigències immediateses a què se subordinen els mitjans convencionals.

Aquesta circumstància els permet aplicar a les notícies eines amb què comprovar la seva veracitat. Queda, això sí, pendent de solucionar una qüestió, que és la de qui verifica el verificador, però aquesta qüestió no és el que avui ens ocupa. Avui, ens referim a com Verificat, plataforma de fact-checking catalana amb seu a Barcelona, acaba de revelar que Gabriel Rufián va mentir no fa gaire i sobre una qüestió gens menor.

No, Feijóo no va votar en contra de la pujada del salari mínim

A la sessió del debat d'investidura de dimarts, Feijóo es va comprometre que, si arriba a la Moncloa, apujarà el salari mínim. Vol fer-ho, això sí “al si del diàleg social” i durant “el primer any de legislatura”.

Fins on? Doncs fins a assolir una quantia equivalent al 60% del sou mitjà. A Espanya, i segons l'Agència Tributària, el salari mitjà anual arriba als 21.519 euros. Per a Rufián, aquesta promesa no procedia.

Per què? Doncs perquè, segons sembla i segons ell, Feijóo va votar en contra de l?última pujada de l'SMI. Així ho va deixar anar almenys, i des de la tribuna del Congrés, el portaveu d'ERC al líder gallec del PP. El problema és que aquesta afirmació és errònia.

Què va fer en realitat Feijóo?

Res. I es va quedar en això perquè no podia fer res més que opinar. I no en contra, a més. El salari mínim (SMI) el fixa el Govern cada any “prèvia consulta” amb sindicats i patronal.

L'acord, recorda Verificat, es formalitza via Reial decret i segons la disposició aprovada pel president del Govern o el Consell de Ministres.

El Congrés, per tant, no va votar res sobre l'SMI perquè no n'és la competència. A més, encara que no hagués estat així, Feijóo no podria haver votat res tampoc, perquè s'estrena com a diputat aquesta legislatura.

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

Què és el pitjor de tot? Doncs que al febrer, quan ni tan sols era diputat i Sánchez va decidir pujar l'SMI, Feijóo va dir que li semblava bé. Va matisar, això sí, que hauria estat molt millor haver formalitzat la pujada “dins un pacte de rendes” capaç de frenar la pèrdua de poder adquisitiu que la inflació genera als assalariats. Serà que és més fàcil parlar que escoltar i llegir? Estaria bé saber què opina Rufián, Gabriel. I estaria igualment bé saber si, quan parlava d'un altre 1 d'octubre després de l'amnistia; mentia, deia la veritat o somiava despert.

➡️ Política

Més notícies: