Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció
POLÍTICA

ERC i Junts marquen la data: 1 de gener de 2013

Tot perdonat després d'aquell dia

No anaven de fanal. Divendres 29, ERC i Junts van aprovar la proposta de resolució presentada el dijous 28 i contestada el mateix dia pel PSC i el PSOE en un comunicat conjunt. Els dos partits independentistes s'hi van conjurar per aconseguir el que es va aprovar.

Què va ser? Doncs que el Parlament insti "les forces polítiques catalanes" a no donar suport a una investidura d'un futur Govern que no es comprometi a treballar per a alguna cosa molt concreta. Això tan concret no és més que “fer efectives les condicions de celebració d'un referèndum”.

En el comunicat, emès abans de l'aprovació de la proposta el dia 29, el PSC i el PSOE deien que per aquí, no. El dilema sorgeix quan comprova que ERC i Junts ja van per aquest camí. I de la mà. Volen amnistia per a tot i tots des del gener del 2013.

Doble problema

I és que la proposta aprovada comporta un doble problema per al PSOE. Primer, introdueix una exigència més en el procés de negociacions previ a l'eventual investidura de Sánchez. Això, com a entrant.

El segon encara és més indigest. Per què? Perquè la proposta aprovada fa que el Parlament insti “a les forces polítiques catalanes” a no investir Sánchez si no es compromet a “treballar” per un referèndum. Entre les forces polítiques “catalanes”, és clar, hi ha també Sumar, el PSC, la CUP i, també, Vox, PP i C's.

CUP i C's no són al Congrés, Vox i PP no diran sí a Sánchez faci el que faci, però Sumar i el PSC ho faran sí o sí. Si no hi ha compromís de referèndum, estaran votant contra un mandat del Parlament. Què aconseguirien Junts i PSC? Expulsar-los, almenys a la Ciutadella, del 'bloc progressista' català.

Full de ruta

Hi ha més, però. I és que ERC i Junts tenen dates per a l'amnistia. Figuren en una altra proposta de resolució conjunta també aprovada i inspirada en una altra moció que es va votar aquest 29 de setembre a l'Ajuntament de Barcelona. El PSC no la va recolzar, però es va aprovar igual gràcies a Barcelona a Comú.

En aquest text, hi figuren els detalls temporals. Quins són? Doncs que l'amnistia ha d'abastar "fets, accions i omissions vinculats a l'exercici del dret d'autodeterminació tipificats com a infracció penal o administrativa, des del gener del 2013".

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

A més, el Govern ha de "garantir la no-reiteració d'accions judicials o administratives per perseguir les accions destinades a organitzar un nou referèndum". Les cartes són sobre la taula. Què farà Sánchez?

➡️ Política

Més notícies: