Més veus crítiques al PSOE contra Pedro Sánchez
Jordi Sevilla i Nicolás Redondo s'uneixen a Felipe González
Felipe González ha obert la veda. Exdirigents socialistes comencen a alçar la veu contra les concessions de Pedro Sánchez als independentistes en el marc de la negociació per la investidura. De moment, a l'expresident se li han unit l'exministre Jordi Sevilla i l'exlíder dels socialistes bascos Nicolás Redondo.
Tots coincideixen en una cosa, l'amnistia i el referèndum no hi caben a la Constitució. Demanen a Pedro Sánchez que no accepti el xantatge de Carles Puigdemont i renunciï a la investidura per anar a unes noves eleccions. Aquests crítics són partidaris d'abandonar la política de blocs i forjar un gran pacte amb el PP de Feijóo.
La vella guàrdia es rebel·la contra el “sanchisme” en un moment clau. A Moncloa estan convençuts de poder lligar els suports de Junts i comencen a aplanar el camí per a l'aprovació d'una llei d'amnistia. Tot i el rebuig que genera en molts sectors.
L'amnistia no hi cap a la Constitució
L'expresident del Govern Felipe González va assegurar rotundament que l'amnistia no hi cap a la Constitució. A més, va advertir que la seva aprovació suposaria comprar el relat independentista sobre la culpabilitat de l'Estat espanyol. En el fons, va dir, hi ha “l'afebliment dels fonaments constitucionals”.
Després de les seves paraules va aparèixer l'exministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla. Aquest va valorar que, després d'escoltar les exigències de Carles Puigdemont, Pedro Sánchez ha d'evitar la negociació i anar a noves eleccions.
El tercer díscol ha estat Nicolás Redondo, l'històric dirigent socialista basc, que ha dit que “si el PSOE accepta el xantatge de l'amnistia ja no serà el meu partit”. En la línia de Felipe González, adverteix que “l'amnistia del 23 deconstrueix totalment el sistema del 78”. Per ell, “acordar una amnistia amb algú que s'ha fugat d'Espanya és dinamitar el sistema constitucional”.
El missatge de Nicolás Redondo, que pertany a la generació socialista de la Transició, té un sentit especial. Va ser ell qui va arribar a una entesa amb el popular Jaime Mayor Oreja al País Basc per fer front comú contra ETA i per la unitat d'Espanya.
El sanchisme es regira contra la vella guàrdia
L'actual direcció del PSOE ha esclatat contra l'enèsim atac de Felipe González a Pedro Sánchez. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha recordat “que ara hi ha una nova generació” al capdavant del partit. Partint del “respecte” a l'expresident, ha reivindicat el paper dels dirigents actuals “perquè Espanya continuï avançant”.
El cansament de Ferraz cap a Felipe González es va agreujar a les passades eleccions generals, quan va evitar demanar el vot per a Pedro Sánchez. L'expresident va lliscar a l'entrevista d'aquesta setmana a Onda Cero que hi ha sectors del partit que volen silenciar-lo.
Més notícies: