Pla mitjà d'un manifestant independentista amb una màscara estil lluitador mexicà amb els colors de la bandera estelada
POLÍTICA

Els CDR tornen per la Diada

Els comitès convoquen la seva pròpia manifestació per la independència

L'independentisme arriba més dividit que mai a la Diada de l'11 de Setembre. A més de la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, n'hi haurà d'altres organitzades per entitats diferents. Com els CDR, els grups radicals que muntaran la pròpia convocatòria.

Els Comitès de Defensa de la República han convocat una manifestació alternativa a Barcelona, aquest 11 de setembre. Sortirà de la plaça de Sants a les 16.00 hores i conclourà a la plaça Espanya a les 17.14. A aquesta mateixa hora arrencarà la manifestació de capçalera de l'ANC i Òmnium, amb un esperit més transversal.

Els CDR vénen de protagonitzar el polèmic boicot de La Vuelta Ciclista a Espanya al seu pas per municipis catalans. La policia va detenir quatre individus acusats de voler sabotejar el circuit. Ara aquests grups radicals es proposen radicalitzar encara més la Diada.

Manifestació per la independència

Els CDR, grups d'acció creats a l'escalf del Procés per defensar la República Catalana, també hi seran presents l'11-S. "Al costat de les quatre columnes de la manifestació oficial, la columna dels CDR serà l'única que portarà la independència com a lema explícit", diu el missatge.

Manifestació independentista amb gent portant samarretes blaves i banderes estelades

A més, les organitzacions de l'esquerra independentista han convocat altres protestes per a la Diada. Volen que el dia nacional de Catalunya es converteixi a l'inici d'una sèrie de mobilitzacions per pressionar els partits. L'objectiu és la confrontació amb l'Estat en plenes negociacions per la investidura.

Els CDR i les organitzacions de l'esquerra independentista han vist en la negociació amb l'Estat una oportunitat per revifar el conflicte. La policia segueix de molt a prop les activitats subversives d'aquests grups. Temen que l'escalada porti nous esclats socials com els del 2019.

Contra ERC i Junts

Els grups radicals s'alineen amb un nou corrent independentista expressat en l'abstencionisme. És una rebel·lió de les bases contra la traïció dels partits processistes i les seves cúpules. La Diada marcarà el nivell de tensió i servirà per exercir més pressió sobre els líders polítics.

El paper més difícil serà per a ERC, l'estratègia de la distensió del qual ha estat vista com una rendició inacceptable. Pere Aragonès assistirà a la manifestació, a risc de ser rebut amb una esbroncada històrica. ERC ha confirmat la seva presència, després que l'any passat renunciés a assistir-hi.

La incògnita és saber com rebran Junts, el partit de Carles Puigdemont. Fins ara se salvava de la crema, però les últimes concessions davant el PSOE compromet la seva posició de privilegi respecte d'Esquerra. Sigui com sigui, ve una Diada marcada per la tensió.

➡️ Política

Més notícies: