Primer pla de Carles Puigdemont amb la mà al front i cara de preocupació
POLÍTICA

Cada cop menys indepes es deixen enganyar per Puigdemont

El Consell de la República genera rebuig i indiferència a parts iguals

Han quedat lluny aquells temps en què Carles Puigdemont tocava a punt i l'independentisme anava prest com un sol home. L'expresident ha perdut aura i lideratge, i cada cop té menys credibilitat entre els seus. El Consell de la República és la tràgica manifestació del seu declivi.

En les últimes hores, El Nacional ha confirmat el que ja era un secret de domini públic, i és que Puigdemont es presentarà a la reelecció per presidir el Consell de la República. La notícia ha generat una barreja de rebuig i desinterès, molt simptomàtica del moment en què es troba Puigdemont i el seu tinglado. Ja ningú no es creu el projecte.

El Consell de la República, una mena de govern paral·lel que es va inventar Puigdemont per seguir amb la seva tasca des de l'“exili”, porta temps en caiguda lliure. Encara que al seu dia va suscitar cert interès, ara només rep crítiques dels mateixos independentistes. O el que encara és pitjor, ja ningú li para atenció.

Entre el rebuig i la indiferència

Cada cop es fa més evident el distanciament entre les bases independentistes i qui un dia en va ser el líder absolut. El moviment intenta rescabalar-se amb noves fórmules que donen l'esquena als vells partits. Mentrestant, Puigdemont intenta salvar el seu projecte des de plataformes obsoletes com el Consell de la República.

És significatiu llegir els comentaris d'independentistes a la notícia de la candidatura de Puigdemont a la reelecció. “I això qui ho paga”, “me la bufa”, “encara existeix?” o “si no es presenta ell qui es presentarà”, és la tònica general dels missatges. La figura de Puigdemont i el Consell de la República generen entre rebuig i indiferència.

“Per presidir el Consell de la República però fer el que li semblin passant del que decideixin els associats. És molt curiós que un tema tan important faci el contrari del que li demanen els membres”. Això comenta un internauta, tot recordant que la majoria de membres del Consell van votar en contra de pactar amb el PSOE.

La decadència del Consell

Cal recordar que Puigdemont va dissoldre temporalment l'assemblea de representants, que exerceix de control de l'executiu, en plenes negociacions amb el PSOE. L'expresident va fulminar així els contrapesos interns perquè ningú no li portés la contrària. Els crítics van assenyalar Toni Comín, mà dreta de Puigdemont, com a instigador de la maniobra.

Retrat oficial de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya

Fonts internes revelen que la intenció de l'expresident és revifar el Consell de la República per redirigir el Procés des de Brussel·les. El seu pla consisteix a liderar la candidatura de Junts a les properes eleccions europees. El Consell ha de ser la plataforma d'acció política per continuar liderant el moviment a nivell internacional.

El problema per a Puigdemont és la desmobilització de l'independentisme i la pèrdua de credibilitat del projecte. Sense gent que el segueixi i amb el descrèdit de les institucions paral·leles, sembla difícil que pugui tenir la influència que pretén a Europa. El que queda és pur processisme, que genera cada cop més descrèdit.

➡️ Política

Més notícies: