El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, arriba al seu poble natal, a 29 d'octubre de 2023
POLÍTICA

Valtònyc, condemnat a dos anys de presó per animar a 'matar un guàrdia civil'

Valtònyc ha estat condemnat, però no anirà a la presó


Valtònyc, sobrenom del conegut raper José Miguel Arenas Beltrán, ha estat condemnat a dos anys de presó. L'artista ha reconegut els fets i assegura penedir-se d'haver animat el públic al concert de Marinaleda, el 31 de març de 2018, a “matar un guàrdia civil”. Valtònyc reconeix que va ser un gest de mal gust i que puc molestar.

Pel que sembla, en aquest concert a la localitat sevillana de Marinaleda el raper va dir: “Mateu a un puto guàrdia civil aquesta nit. Aneu-vos-en a un altre poble on hi hagi guàrdies civils i en mateu un. Poseu una puta bomba al fiscal d'una vegada”.

Després d'aquestes declaracions, va ser denunciat per l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil.

Aquest dijous s'ha celebrat a l'Audiència Provincial de Sevilla on Valtònyc ha reconegut els fets. Per aquests fets, la fiscalia demanava quatre anys de presó i una multa de 3.600 euros per un delicte de provocació per cometre un atemptat. A més, demanaven tres anys per un suposat delicte d'amenaces agreujades.

Al judici, el raper ha reconegut els fets, ha demanat disculpes i ha acceptat la pena de dos anys més el pagament de costes. Tot i això, el jutge del cas ha assegurat que Valtònyc no anirà a la presó, després que el raper ho preguntés abans d'acceptar la condemna.

Valtònyc es va escapolir per evitar entrar a la presó

Poc després dels fets del concert de Marinaleda, Valtònyc va fugir a Bèlgica. Al raper mallorquí se l'acusava d'enaltiment del terrorisme i injúries greus a la Corona.

Valtònyc era condemnat a tres anys i mig de presó per incomplir el capítol 2 del títol XXI del Codi Penal. En aquest capítol es recull que les injúries o calúmnies a la Corona seran castigades amb penes de presó entre sis mesos i dos anys de presó.

El raper havia d'entrar a la presó el 24 de maig de 2018. El dia abans va escriure un missatge al seu perfil de Twitter.

Imatge del raper Valtònyc en un parc durant la promoció d'un dels senzills

“Demà tombaran la porta de casa meva per ficar-me a la presó. Per unes cançons. Demà Espanya farà el ridícul, una vegada més. No els ho posaré tan fàcil, desobeir és legítim i obligació davant aquest estat feixista. Aquí no es rendeix ningú”, denunciava a les seves xarxes.

Tot i això, Valtònyc no va tornar a Espanya i, per tant, no va ingressar a la presó. El 29 d'octubre passat, el raper va tornar a Mallorca després d'estar cinc anys fugit de la Justícia, ja que els delictes dels quals se l'acusava havien prescrit.

➡️ Política

Més notícies: