Muntatge d'Ada Colau a l'eixample de Barcelona

POLÍTICA

Les darreres dades evidencien el fracàs d'Ada Colau en la lluita contra el turisme

Els plans per regular les places turístiques s'han mostrat com un error i ara se'n comencen a notar els efectes

Segons les darreres dades del Pla Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), a la Dreta de l'Eixample gairebé el 70% dels llits són de lloguer turístic. L'última cosa que vam saber d'aquest pla urbanístic és que la justícia el va tombar i que va obligar a concedir gairebé 900 places turístiques més. L'anul·lació va venir per la mala redacció de l'informe durant el mandat de Colau.

El turisme i les bones intencions

Les últimes dades del PEUAT ja són aquí. En una de les zones més tensionades, la Dreta de l'Eixample gairebé el 70% dels llits són turístics (un 66,5%). D'aquesta manera, amb 44.000 habitants, aquest barri arriba a 29.000 places turístiques.

D'altra banda, el 30% dels edificis de la Dreta de l'Eixample tenen algun tipus d'establiment turístic. Hotels a part. Segons ha assenyalat Betevé el president de l'associació de veïns, Jaume Artigues, el problema de cohesió social apareix quan se supera el 50% de llits per a lloguer turístic.

Demanen que l'Ajuntament reguli (una altra vegada) les concessions turístiques, que no atorgui més llicències i que, si es donen, que siguin temporals. Més enllà de la rendibilitat econòmica, les crítiques es posen en la desnaturalització que experimenta el barri. Els veïns es queixen de la ruptura de l'esperit comunitari a la zona.

La pregunta és perquè no deixa d'augmentar el lloguer turístic si tots els ajuntaments han dit haver lluitat contra aquest fenomen. La resposta es troba en les bones intencions.

Un error de Colau

La notícia va ser del mes de desembre passat: un error durant l'època de Colau va obligar l'ajuntament de Collboni a atorgar centenars de llicències turístiques. La justícia va tombar el pla urbanístic de Colau – el PEUAT – per deficiències en la seva redacció. Mancava per exemple un informe econòmic i financer.

Això va conduir que s'haguessin d'atorgar totes les llicències que havien estat paralitzades per aquest pla urbanístic. L'error s'ha saldat amb 617 llicències autoritzades i 217 més en espera. En percentatges això representa un 10%. I mancant dades, és força probable que una part important d'aquestes noves llicències hagin acabat a l'Eixample, que és una de les zones més demandades.

Com és natural, hi ha altres factors en joc sobre els quals Colau ha tingut un impacte més gran i un menor. El que és segur és que la regulació de les places turístiques – un dels cavalls de batalla de l'exalcaldessa – no ha funcionat. Aquestes últimes dades i les queixes dels veïns en són una prova més.