Primer pla de Gabriel Rufián, polític d'Esquerra Republicana, amb la mirada perduda al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Gabriel Rufián 'passa' de l'amnistia

Oriol Junqueras i Pere Aragonès estan portant el pes del debat, davant del silenci del principal representant d'ERC al Congrés

Està en boca de tots, no es parla de res més, l'amnistia s'ha convertit en el tema de moda quan es parla de política a Espanya. Tot i això, al diputat Gabriel Rufián, líder d'ERC al Congrés, sembla no importar-li gaire. A les seves xarxes socials publica i retuiteja sobre els temes més diversos, excepte l'amnistia.

Les últimes hores, sense anar més lluny, Rufián ha retuitejat un missatge de suport al BNG, la reunió de Pere Aragonès amb Pello Otxandiano, d'EH Bildu, i una notícia que desmenteix que Ripoll sigui una ciutat insegura. Al diputat no li interessa només la política. També ha compartit un fil sobre el Tibet i l'efemèride dels 34 anys de Bola de Drac a TV3.

El 'passotisme' de Gabriel Rufián amb l'amnistia contrasta amb la implicació del president d'ERC, Oriol Junqueras. Són ell i Pere Aragonès els que estan portant el pes de la defensa de l'amnistia als mitjans de comunicació i des del Govern. Però no deixa de sorprendre el silenci del principal representant d'ERC al Congrés dels Diputats, on s'ha d'aprovar la llei.

El silenci de Gabriel Rufián

Cal retrotreure's al 31 de gener, l'endemà de la votació de la llei al Congrés, per trobar una referència de Gabriel Rufián a l'amnistia. Aquell dia, el republicà va compartir opinions d'altres com Julia Otero o Àngels Barceló. Des de llavors, ni una referència indirecta de Rufián al tema estrella.

Això sí, a tots els retuits del diputat es veu una mateixa intenció, i és l'atac a Junts a la guerra oberta entre ERC i el partit de Carles Puigdemont. Així, per exemple, va retuitejar el missatge “he trobat a faltar unes rialles quan Miriam Nogueras ha dit que Junts es mou per l'interès dels ciutadans”. Més enllà d'aquestes indirectes, Rufián no es prodiga en la defensa de la llei d'amnistia com a línia mestra de l'estratègia del seu partit.

Un outsider a Esquerra

Fa temps que Gabriel Rufián ha deixat de ser un actiu del seu partit per convertir-se en un outsider, de vegades més proper a altres partits com Podemos. El republicà va estar a la corda fluixa després de fracassar com a candidat a l'alcaldia de Santa Coloma, el maig de l'any passat. La militància enfrontada a la cúpula el va assenyalar com a responsable, amb Junqueras i Rovira, del declivi del partit.

Junqueras no només no el va sacrificar, sinó que va renovar la seva confiança repetint com a número u a les llistes del 23-J al Congrés. Això sí, ERC va apostar aquesta vegada per perfils nous com Teresa Jordà i Francesc-Marc Álvaro. Quan es tracta el tema de l'amnistia no és Rufián qui surt a parlar sinó Pilar Vallugera, responsable d'ERC a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats.

Així és com Gabriel Rufián, desgastat i de tornada de tot, es dedica a la guerra soterrada contra Junts i poca cosa més. El diputat ja va desaparèixer d'escena durant les negociacions d'investidura, i ara manté un perfil baix en plena tempesta de l'amnistia. Sembla estar més còmode en aquest paper d'outsider que permet evitar el desgast de les batalles polítiques quotidianes.

➡️ Política

Més notícies: