Muntatge amb fotos de personatges

POLÍTICA

Les darreres enquestes internes dels partits dibuixen el caos a Catalunya

Els trackings diaris de les formacions polítiques fan saltar les alarmes a Moncloa

Un temor sobrevola la fi de la campanya electoral catalana: que ningú sigui capaç d'imposar-se i que cap dels blocs sigui capaç de sumar 68 diputats. Sembla clar que el processisme perdrà la majoria absoluta i més si es confirma l'entrada d'Aliança Catalana al Parlament. El que passa és que les enquestes internes dels partits també posen en dubte una majoria del PSC, ERC i els Comuns.

Els principals partits tenen trackings diaris que els marquen les tendències de vot. Per això veiem Albiach a Tarragona o Pedro Sánchez modificant la seva agenda i corrent a fer campanya a Catalunya. Segons fonts properes a la cúpula socialista, els últims sondejos han preocupat la Moncloa, que no ha dubtat a mobilitzar-se aquestes últimes hores de campanya.

Cal tenir en compte que sembla molt difícil que el guanyador no sigui Salvador Illa. El que passa és que a Catalunya ja fa anys que ningú no pot governar en solitari i guanyar no significa en cap cas arribar a la Generalitat. El 2017 ho va fer Arrimadas i el 2021 el PSC. Tot i això, el processisme va mantenir el poder.

Muntatge de Puigdemont i Salvador Illa amb el projecte de Hard Rock de fons

Tot indicava que aquest seria el moment de Salvador Illa i que a més a més podria escollir soci o plantejar-se governar en solitari. El problema és que trackings interns mostren una lleugera reculada electoral que els podria fer baixar dels 40 diputats. Aquesta dada, juntament amb el previsible descens d'ERC i dels Comuns, podria arribar a fer impossible un nou tripartit, de manera que a Illa només li quedaria la sociovergència.

Els trackings allunyen possibles majories

Segons dades internes d'alguns partits, no és gens descartable que l'únic acord que sumi 68 diputats sigui entre PSC i Junts. El problema és que a curt termini ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont s'ho podrien permetre. No només per les eleccions europees, també perquè significaria el final de l'expresident i una cosa molt pitjor: la seva rendició als ulls dels 'no surrenders'.

Cal tenir en compte que a Carles Puigdemont no li disgusta gens ni mica la idea d'una repetició electoral. Si es confirmen les enquestes, traurà un bon resultat i en cas de tenir nous comicis a l'octubre podria fer campanya físicament a Catalunya.

Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre

Hi ha, a més, un morbo afegit. En una hipotètica repetició, Puigdemont podria enfrontar-se a Oriol Junqueras, cosa que agrada molt a Junts després de tot el que va passar el 2017. És cert, es tracta de política ficció, encara que els principals partits ho van assumint en veure els seus trackings diaris.

Només falten dos dies per a les eleccions i la campanya sembla que no ha servit perquè un dels blocs, o bé el processista o bé el tripartit d'esquerres, refermi una majoria. Els partits van interioritzant que hi haurà sorpreses, que es tracta dels comicis més oberts en anys i que és molt probable que toqui tornar a demanar el vot d'aquí cinc mesos.

➡️ Política

Més notícies: