Primer pla de Santiago Abascal amb cara d'enfadat
POLÍTICA

Ultimàtum de Vox al PP

Els d'Abascal urgeixen a tancar un pacte a Múrcia

Vox i PP han enterrat momentàniament les seves diferències davant la urgència d'investir un govern alternatiu al “sanchisme”. Santiago Abascal va parlar d'“una nova etapa entre dues formacions molt diferents però capaces de respectar-se”. Alberto Núñez Feijóo va ressaltar la “relació de normalitat democràtica en diferents institucions on governem”.

La menció dels pactes de govern en comunitats autònomes i municipis no és banal. Els governs conjunts a Castella i Lleó, Aragó, el País Valencià, les Balears i Extremadura, a més de 140 municipis i sis capitals de província, són la línia mestra de la unitat estratègica de la dreta.

En aquest sentit, la crisi oberta al Govern de Múrcia continua sent la tasca pendent per acabar de consolidar l'aliança. Vox llança un ultimàtum al PP per assolir un acord regional que seria definitiu a nivell nacional. Queden deu dies per a la data clau.

El temps s'esgota

Si el 7 de setembre Fernando López Miras (PP) no ha aconseguit prou suports per ser investit, es convocaran noves eleccions a Múrcia. Haurà així naufragat la majoria conservadora per formar govern. Vox segueix exigint la seva presència a l'Executiu, i el PP continua rebutjant aquesta opció al·legant que només necessita dues abstencions per a la investidura.

Muntatge de fotos de Santiago Abascal, líder de Vox, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, tots dos amb rostre seriós

Tan enrocades estan les posicions que fins aquest dimarts tots donaven per fet que hi hauria repetició d'eleccions. Però l'acord in extremis PP-Vox al Congrés dels Diputats ho canvia tot. Els d'Abascal ara urgeixen a reconduir la situació a Múrcia.

El portaveu de Vox a l'Assemblea Regional, Rubén Martínez Alpáñez, ha reafirmat el compromís per a una entesa amb el PP. Però ha titllat d'“increïble” que el PP encara no hagi convocat una reunió entre els dos partits. “Nosaltres farem tots els esforços perquè no hi hagi repetició electoral”, ha dit.

El PP es desmarca

Mentre que Vox augmenta la pressió, els populars insisteixen a desvincular l'acord nacional dels pactes regionals. A Gènova insisteixen que no hi ha novetats de moment en el cas de Múrcia, i cedeixen tota la confiança a López Miras. Al PP murcià responen que la situació es podria desencallar la setmana que ve.

La realitat és que ara com ara no hi ha hagut avenços en les negociacions i el temps s'està esgotant. Tot i que el PP treu ferro a l'assumpte, la repetició electoral a Múrcia seria un cop dur d'encaixar en les dues formacions.

Hi ha en joc no només el govern de la regió, sinó també la fràgil relació de confiança que Abascal i Feijóo s'han preocupat de restaurar. Si Extremadura va marcar un punt d'inflexió entre les dues formacions, Múrcia pot ser la sentència definitiva. Si Vox i PP no arriben a un acord, obligaria a tornar a replantejar les seves relacions.

Molt en joc

Al rerefons de la desconfiança hi ha la sensació d'un rebuig d'amplis sectors del PP cap a Vox. Molts populars veuen amb recel la competència de Vox al seu espai electoral, i a més els acusen d'aires de grandesa. Els d'Abascal se senten menyspreats i reclamen presència a les institucions i respecte als seus votants.

El calendari de Múrcia s'embolica diabòlicament amb el de la investidura a Espanya. El 6 és la data límit per a la formació de govern a Múrcia, i el 26 i 27 tindrà lloc el debat d'investidura al Congrés dels Diputats. Un acord de govern a Múrcia seria crucial per afrontar la investidura de Feijóo amb garanties.

Aquesta setmana, Fernando López Miras ha deixat clar que Feijóo “és l'única alternativa davant de Pedro Sánchez lligat de mans per Bildu i els secessionistes”. La seva apel·lació a derrotar el sanchisme pot ser un senyal que alguna cosa ha canviat. Ho veurem els propers dies.

➡️ Política

Més notícies: