Abascal, Nogueras, Feijóo i Sánchez en un entorn parlamentari.
POLÍTICA

L'última enquesta publicada assenyala un escenari inèdit al Congrés

El PP de Feijóo es dispara: podria aconseguir la majoria absoluta i no només pactant amb Vox

Marcat creixement de la dreta i caiguda del bloc de l'esquerra. Després de la investidura de Salvador Illa, la primera enquesta electoral porta un panorama electoral força disruptiu.

Segons l'enquesta de NC Report per a La Razón, el PP de Feijóo experimentaria un fort creixement, passant dels 137 escons actuals a una forquilla d'entre 157 i 160 escons. Això permetria als populars governar folgadament amb el suport de Vox (23-24).

Però, encara més rellevant, és que una eventual aliança de centredreta amb PP, UPN, Coalició Canària, PNB i Junts també arribaria a la majoria absoluta. En aquest cas, es deixarien fora Vox i Alvise Pérez. Si es manté aquesta dinàmica, Feijóo podria jugar aleshores amb diverses cartes.

Enquesta Congrés dels Diputats

Partit
Diputats
PP
157-160
PSOE
120-123
Vox
23-24
Sumar
9-10
Junts
8-9
Bildu
6-7
ERC
6
PNV
6
Podemos
2-3
SALF
2-3
BNG
2
CC
1
UPN
1

Font: sondeig de NC Report per a La Razón

La lògica de blocs o jugar en equip

Almenys des del 15M - que va catapultar Podemos -, el parlamentarisme espanyol funciona per blocs. Això va trencar amb el clàssic ping-pong entre PP i PSOE. Cosa que explica que les enquestes electorals ja s'analitzin directament mitjançant la lògica de blocs.

I el que porta l'última enquesta de NC Report és que el bloc de l'esquerra en conjunt retrocedeix. Si fos així, l'estratègia de “pacificació” del PSOE a Catalunya no donaria fruits a nivell estatal.

El líder del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid

Segons aquesta enquesta, el PSOE es queda clavat als 120 diputats que ja té. Sumar, en canvi, va costa avall i sense frens, i podria perdre al voltant de 17 escons, quedant-se amb 10. Per la seva banda, Podemos aconseguiria una quota irrellevant de 2-3 diputats. Com es podia esperar, la guerra civil entre els dos partits només afavoreix Sánchez.

En qualsevol cas, una de les claus analítiques d'aquesta enquesta és el transvasament de vots.

El PP de Feijóo aconseguiria robar-li al PSOE ni més ni menys que 649.000 vots. Així mateix, no només no perdria vots a favor de Vox, sinó que arrossegaria prop de 345.000 que ara té Abascal. Per la seva banda, Vox pateix força la ferida d'Alvise, que, unit al PP, fa que Vox perdi prop de 10 diputats. Aquest seria, doncs, el terra electoral de Vox.

Home amb barba i vestit assegut en un seient de cuir en un entorn de fusta.

En qualsevol cas, la suma del PP, VOX i Alvise donaria una gran majoria absoluta de 182-186 escons. Ara bé, el creixement del PP és prou gran perquè Feijóo tingui més opcions aritmètiques. Donat el perfil polític del líder popular, no seria una opció desgavellada.

El PP podria fer un front ampli de centredreta amb els diferents partits perifèrics i ideologia conservadora. En aquest cas, la suma del PP, CC, UPN, PNB i Junts fregaria el travesser, però entraria a porta amb 176 diputats, que és el llindar exacte de la majoria absoluta al Congrés.

I els partits catalans?

Entre altres motius, la possibilitat d'un front ampli de centredreta s'explica pel creixement de Junts, que podria passar dels 7 escons que ara en té fins els vuit o els nou.

D'aquesta manera, Junts seria el líder indiscutit de l'independentisme. Així, la pèrdua de poder a la Generalitat es compensaria amb l'augment d'influència a Madrid. Cal esperar llavors que els juntaires ho fiïn tot al discurs que ells representen l'única opció veritablement independentista.

La diputada de Junts, Miriam Nogueras, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid

Per la seva banda, i malgrat que encara és aviat per contextualitzar la maniobra de pes que ERC ha fet apropant-se al PSC, els republicans continuarien amb la seva dinàmica electoral decadent.

Segons aquest sondeig, ERC perdria un escó i se'n quedaria en sis. Cal tenir present que a l'anterior legislatura en tenien 13. És a dir, que en un sol cicle electoral haurien perdut més del 50%.

➡️ Política

Més notícies: