Muntatge fotogràfic amb Pere Aragonès de Fons i amb Salvador Illa, Carles Puigdemont i Jéssica Albiach en blanc i negre en primer pla
POLÍTICA

L'última batalla d'Aragonès: comença la negociació del pressupost

El Govern espera aprovar els darrers comptes de la legislatura, que permetrien a Aragonès esgotar el mandat i postergar, si així ho volgués, les eleccions fins al febrer del 2025


El compte enrere per al Govern de Pere Aragonès ja ha començat. La legislatura, que va arrencar a la primavera del 2021, encara ja el seu tram final després de gairebé tres anys de vicissituds. Amb l'arribada del 2024, l'executiu català afrontarà el seu últim any de mandat, que no sembla gens fàcil.

Un termini que podria no ser tal: tot depèn del que passi al Parlament les properes setmanes. El Govern afronta una cita ineludible si vol salvar el final del mandat. L'aprovació del pressupost de la Generalitat per al 2024 constituirà el seu darrer gran repte; l'última gran batalla del president Aragonès.

Si ho aconsegueix, a la seva mà hi haurà la possibilitat d'esgotar la legislatura —l'expiració legal de la qual se situa el febrer del 2025. Tot i això, tot apunta que Aragonès podria avançar-les al 2024, cosa a què es veuria obligat si no aconseguís aprovar els comptes. Tot i això, aquesta possibilitat sembla improbable i tot apunta que ERC, tot i comptar amb tan sols 33 diputats, pot aconseguir els suports necessaris.

Imatge de Pere Aragones amb la mà a la barbeta, assegut al seu escó del parlament de catalunya

El Govern, disposat per a l'aprovació dels seus tercers pressupostos

Amb aquest objectiu s'ha posat a treballar Pere Aragonès els darrers dies. A finals de la setmana passada, ERC va fer una primera trobada amb Junts per Catalunya. Tot i això, les asprors que mantenen les dues formacions refreden la possibilitat d'un acord. Ara com ara, totes les travesses apunten a una reedició de l'acord per als pressupostos vigents: una aliança tripartida entre ERC, el PSC i els Comuns.

El Govern d'ERC va iniciar el camí amb bon peu: per primera vegada en dotze anys, va aprovar els comptes en temps i forma. Això va permetre que el 2022 el pressupost entrés en vigor el dia que toca: l'1 de gener. En aquell moment, l'executiu català encara estava integrat per ERC i Junts, que van votar el pressupost, encara que van perdre el suport del tercer soci 'processista': la CUP.

En Comú Podem va ser la força política que, amb la seva abstenció, va permetre l'aprovació dels primers pressupostos de Pere Aragonès. Pels comptes del 2023, tal com relatàvem, Junts, que acabava de sortir del Govern, no va donar suport a ERC. Els republicans van aconseguir un ràpid acord amb els Comuns, i van acabar pactant amb el PSC després d'una intensa negociació, amb Hard Rock o el Quart Cinturó com a principals gripaus que es va haver d'empassar Aragonès.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, amb cara seriosa, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig del 2023, a Barcelona

ERC, Junts i CUP: un acord improbable

La tessitura preelectoral en què es troba Catalunya dibuixa com a altament improbable un acord entre les dues principals forces 'processistes'. ERC i Junts, divorciats oficialment des de l'octubre del 2022 però en desamor des d'anys abans, es troben en un moment nefast de les seves relacions. La proximitat de les eleccions autonòmiques i la competència mútua per captar el gruix del vot 'processista' obliguen les dues forces a rivalitzar.

Tot i que el context els condueix a això, el cert és que les dues formacions han estat incapaces de traçar estratègies conjuntes des del 2017. La mostra més recent és la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, en què han jugat les seves cartes per separat tot i defensar, sovint, mesures similars, si no exactament iguals. Tot i que la rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF amb què el Govern acompanya el pressupost era una de les demandes de Junts el 2023, el suport dels de Puigdemont als números d'Aragonès és objectivament molt complicat.

No menys difícil és que ERC arribi a un pacte pel pressupost del 2024 amb l'altre partit independentista del Parlament, la CUP. Els anticapitalistes han seguit la seva tònica habitual, fent arribar a Aragonès una llista d'exigències, a partir de la qual podrien negociar els comptes. Això sí, sense comprometre's ni tan sols a votar-los de manera favorable.

La CUP demana al Govern que abandoni completament carpetes com l'ampliació de l'aeroport del Prat, Hard Rock o el Quart Cinturó. Els tres projectes que permetrien simplement negociar amb la CUP dinamitarien completament qualsevol opció d'entesa amb el PSC. Simplement per això, republicans i cupaires són aigua i oli en aquesta negociació pressupostària.

Muntatge de Salvador Illa amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya

ERC, PSC i En Comú Podem, la fórmula més probable per a l'acord

Davant de tot això, la fórmula que es preveu més probable per a l'aprovació del pressupost del 2024 passa per repetir la del 2023. Encara que no es reconegui —per ara— en públic, l'aposta d'ERC és reeditar l'acord amb el PSC i amb En Comú Podem. És, de fet, pràcticament l'única possibilitat real que es contempla des de les bambolines de la plaça de Sant Jaume.

Que sigui l'opció més probable no implica, en absolut, que les properes setmanes de negociació s'albirin senzilles. Amb les cartes sobre la taula i 'a priori', les exigències del PSC i d'En Comú Podem caminen en sentits oposats. Aquesta mateixa situació també va tenir lloc fa un any, quan es va acabar aconseguint l'acord, de manera que hi ha optimisme a les files republicanes en el sentit de repetir l'operació del 2023.

Després del suport d'ERC a Pedro Sánchez, el PSC sembla no voler posar-ho difícil als republicans. Els de Salvador Illa demanen avenços més concrets en aquells projectes pactats fa un any i en què creuen que no s'ha progressat prou. De nou, el tercet de grans projectes: Hard Rock, Quart Cinturó i reforma de l'aeroport.

Per als socialistes, els progressos en els tres projectes són condició 'sine qua non' per negociar els comptes. La tercera força en discòrdia, En Comú Podem, situa com a gran demanda la paralització del projecte de Hard Rock a Vila-seca i Salou. La premissa és, com salta a la vista, una contradicció flagrant amb les exigències del PSC.

Primer pla de la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, amb un vestit vermell i cara d'incredulitat

A una setmana de les dates nadalenques, arrenquen unes negociacions que es preveuen complexes però que ja tenen totes les cartes en joc. És, doncs, l'hora de trobar els encaixos necessaris perquè la Generalitat aprovi pressupostos i Aragonès pugui salvar una legislatura d'endimoniada aritmètica.

Amb tots aquests elements sobre la taula, el torn és per al Govern. Tot i que l'acord, molt probablement amb el PSC i En Comú Podem, sembla factible, Aragonès haurà de batallar per aconseguir la possibilitat d'esgotar la legislatura.

En un context de proximitat amb les urnes, totes les formacions jugaran les cartes amb la vista posada a les eleccions autonòmiques. Els pressupostos seran, així, el pròleg de la cita que Catalunya té amb les urnes i amb un canvi d'etapa més que probable a la Generalitat.

➡️ Política

Més notícies: