Dues persones amb un fons de franges grogues i vermelles.
POLÍTICA

Trump o Kamala? Les eleccions dels Estats Units també es juguen a Catalunya

La polarització entre dreta radical i esquerra woke s'ha traslladat a l'escenari polític i mediàtic català

Aquest dimarts se celebren als Estats Units les eleccions presidencials més crucials que es recorden en molts anys. Amb el món en flames, al país més poderosos del món s'enfronten dos models antagònics: el globalisme de Kamala Harris contra el sobiranisme/proteccionisme de Donald Trump.

El resultat marcarà per bé o per mal l'esdevenir dels propers anys a la geopolítica global. La guerra d'Ucraïna, la crisi a l'Orient Mitjà, la recessió econòmica, la guerra comercial, els països emergents, la Unió Europa... Tot això està en joc a les eleccions nord-americanes d'aquesta nit.

Donald Trump i Kamala Harris en un esdeveniment amb un fons de logotip groc i negre.

El xoc també té lloc en plena batalla cultural entre la dreta radical i l'esquerra woke. Això fa que les eleccions no es disputin només als Estats Units sinó també, sense anar més lluny, a Catalunya. Els mitjans públics i subvencionats fa dies que fan campanya desesperadament per Kamala Harris, temorosos que una victòria de Donald Trump “doni ales a la ultradreta catalana” .

I al revés, confien que un triomf de Kamala Harris torni l'esperança a l'esquerra com va fer Barack Obama el 2008. Les anàlisis polítiques a Catalunya se centren a amagar les mancances de Kamala Harris ia reproduir els mateixos missatges apocalíptics que quan Trump va guanyar el 2016. La manca de pluralisme i la parcialitat desacomplexada mostra el nerviosisme de l'establishment polític i mediàtic a Catalunya, davant d'unes hores decisives per al món.

Catalunya també està dividida: Qui va amb qui

Aquestes són les eleccions nord-americanes més estretes que es recorden, i podrien decidir-se per un grapat de vots. Les enquestes donen un empat tècnic, encara que Trump sembla haver pres avantatge aquests darrers dies respecte a una Kamala Harris que segueix oferint dubtes. Catalunya és un reflex d´aquesta divisió, amb sectors a favor de la candidata demòcrata i altres partidaris del republicà.

El processisme està bolcat amb Kamala Harris per diverses raons. Primer, perquè no obliden que Trump es va oposar a la independència de Catalunya i va defensar una Espanya forta, unida i sobirana. Segon, perquè Trump representa el conservadorisme radical que ells anomenen "extrema dreta" i temen que la victòria confirmi l'enfonsament de l'esquerra.

Imatge de Donald Trump fent un discurs

En canvi, alguns sectors independentistes radicals prefereixen el model ultraconservador de Trump que el wokisme dels demòcrates. Veuen a Kamala Harris una còpia del processisme català, amb l'aparell mediàtic a favor d'un establishment guiat per les polítiques bonistes. Per simplificar-ho, els simpatitzants d'ERC, Junts i CUP són més afins a Kamala Harris, i els d'Aliança Catalana a Donald Trump.

Per descomptat, l'esquerra que representen el PSC i els Comuns somien veure una altra presidenta feminista i racialitzada a la Casa Blanca. Mentre que PP i Vox aposten clarament pel model republicà, liberal en allò econòmic i conservador en allò social. Especialment a Vox, el líder del qual Santiago Abascal té bona relació amb Donald Trump i representa millor que ningú el seu projecte antiglobalista.

Què hi ha en joc

Un dels principals temors a la victòria de Trump és la guerra comercial que es podria desencadenar, especialment amb la Xina. Però això tindria evidentment el seu impacte a la resta de l'economia mundial. A Catalunya també, perquè el model proteccionista de Donald Trump i la pujada d'aranzels que ha promès afectaria les relacions comercials amb un soci preferencial.

Però per altra banda, el mandat de Joe Biden no ha portat la prosperitat anunciada i conclou amb dues guerres (Ucraïna i el Pròxim Orient) i el món a punt del desastre. També amb la Unió Europea més afeblida ia la vora de la recessió.

Trump ofereix un model d'ordre i refredament geoestratègic que podria rellançar l'economia gràcies a una estabilitat internacional més gran. Per contra, Kamala Harris proposaria un model continuista de l'anterior administració que va portar crisis econòmica i conflictes armats. Tampoc és clar en què beneficiaria Catalunya, més enllà de permetre a l'esquerra woke i als seus mitjans continuar mantenint el seu relat.

➡️ Política

Més notícies: