Muntatge amb una foto d'una multitud de joves, la majoria magribins, celebrant al carrer el triomf de la selecció marroquina de futbol al Mundial i una fletxa ascendent vermella
POLÍTICA

Tres de cada quatre nous espanyols són estrangers

Han nascut 3.025 espanyols menys el 2023, la pitjor xifra en anys

Només la immigració sosté el creixement demogràfic a Espanya. Segons l'Estadística Contínua de Població, de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la població ha augmentat 135.186 persones durant el segon trimestre d'aquest any. D'aquestes, 100.394 són estrangers i 34.792 són espanyols. Això vol dir que el 74% de la nova població espanyola, tres de cada quatre, són nascuts a fora.

Aquesta dada coincideix amb el descens de la natalitat a Espanya: a la primera meitat del 2023 han nascut 3.025 nens menys que en el mateix període de l'any anterior. Això suposa un descens del 2,3% de naixements i la xifra més baixa dels darrers set anys.

Nou rècord de població a Espanya

Espanya ha aconseguit un nou rècord de població amb 48,3 milions de persones, i la immigració és el substrat majoritari d'aquest creixement. L'augment estimat el 2023 és de 537.611 persones, que “gairebé íntegrament” van néixer a l'estranger.

Una dona musulmana passejant per Ripoll

Segons l'organisme, la població nascuda a l'estranger i que s'han nacionalitzat com a espanyols és de 8,4 milions. El nombre d'estrangers a Espanya arriba aquest 2023 a 6,3 milions de persones, prop del 13%. A més, el cens recull dades interessants sobre el creixement per comunitats i les nacionalitats dels nouvinguts.

Per comunitats i nacionalitats

Les Illes Balears, Catalunya i Madrid són les comunitats que més van créixer aquest any. En canvi, Extremadura, Astúries, Castella i Lleó, Ceuta i Galícia són les regions amb menys creixement demogràfic. Això sí, segons l'enquesta totes les comunitats incloses Ceuta i Melilla van augmentar la població.

Les nacionalitats colombiana i marroquina van aportar el nombre més gran de nouvinguts a Espanya. Al segon trimestre del 2023 van arribar 37.700 persones d'origen colombià, mentre que 21.500 van ser d'origen marroquí. Després vénen les nacionalitats espanyola, veneçolana, peruana, italiana, argentina, hondurenya, romanesa i ucraïnesa.

Les nacionalitats que més van emigrar fora d'Espanya van ser la marroquina, amb 6.700 persones, i la romanesa, amb 5.700. Després vénen els espanyols, els colombians, els britànics, els ucraïnesos, els veneçolans, els italians, els peruans i els brasilers.

Catalunya, líder en immigració

Catalunya continua liderant els rànquings d'immigració, sobretot la d'origen marroquí. En aquesta comunitat, el 35% dels menors de 18 anys ja són descendents d'immigrants. La dada també coincideix amb un descens de la població autòctona per la caiguda de la natalitat.

➡️ Política

Més notícies: