Muntatge amb un primer pla del Rei Felip VI amb cara seriosa i de Carles Puigdemont parlant i mirant el rei. De fons, una imatge de la casa de Puigdemont a Waterloo
POLÍTICA

Puigdemont es llança ara contra el Rei

Titlla la monarquia de 'corona instaurada pel règim de Franco'


L'independentisme radical, que ara mateix representa Carles Puigdemont en el pols per la investidura de Pedro Sánchez, ha posat el rei espanyol al punt de mira. Els processistes no obliden el paper de Felip VI després del referèndum il·legal del 2017. Ara volen aprofitar la seva posició de força per passar comptes amb ell.

Carles Puigdemont ha encapçalat aquest dimecres la campanya antimonàrquica del sector radical del processisme. Ho ha fet arran d'una enquesta publicada aquest dimecres per Electomania. Segons aquest sondeig, el 53,1% dels espanyols està per la República, davant d'un 44,7% que recolza la monarquia.

Reivindica la República Catalana

En un missatge en anglès, ha destacat que “hi ha una clara majoria a favor de la República, però mal distribuïda a tot l'Estat”. Puigdemont ha fet notar que “mentre a Madrid la monarquia rep un suport clar, a Catalunya el rebuig és colossal”.

Efectivament, el sondeig d'Electomania mostra que Catalunya, el País Basc i Navarra són les regions amb més afinitat cap a la república. Mentre que Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Múrcia encapçalen el suport a la monarquia.

Puigdemont ha aprofitat aquestes dades per reivindicar una vegada l'anhelada República Catalana. A més, és un intent subliminal de presentar Catalunya com una regió democràtica davant de la resta d'Espanya, on sembla que funciona una tirania hereva de la dictadura franquista.

Dur atac a la Corona

Carles Puigdemont ha insistit en el caràcter no democràtic de la institució monàrquica. Per començar, ha qüestionat que hagi de ser una empresa demoscòpica privada qui pregunti als espanyols per la monarquia. "L'institut públic de recerca espanyol mai no realitza enquestes sobre la monarquia", ha afirmat.

Però, a més, ha anat un pas més enllà i s'ha referit a la Casa Reial com “la corona instaurada pel règim de Franco”. Segons Puigdemont, “després de la mort del dictador es van negar a convocar un referèndum per preguntar si ratifiquen la decisió franquista de restaurar la monarquia o prefereixen la República”. I a més diu que “sabem per què”.

Per ell, l'explicació és a la unitat de l'Estat i la persecució a l'independentisme: “En lloc de preguntar quan hi ha una discussió política sobre un tema rellevant, les autoritats prefereixen perseguir els que organitzen referèndums”.

Onada antimonàrquica a Catalunya

El líder de Junts posa així la monarquia al centre de l'agenda sobiranista en plenes negociacions per la investidura de Pedro Sánchez. S'alinea així amb l'independentisme més radical i mobilitzat. A les comarques gironines, feu de Puigdemont, s'ha desfermat aquest estiu una onada antimonàrquica.

Muntatge amb un primer pla del rei Felip VI rient i de fons una foto d'una manifestació antimonàrquica al mig del camp

Una coordinadora antimonàrquica va intentar boicotejar a principis de juliol el lliurament de premis de la Fundació Princesa de Girona, presidida per Felip VI a Caldes de Malavella (Girona). Després d'aquells incidents, diversos ajuntaments s'han declarat antimonàrquics. I exigeixen al Rei Felip VI que demani perdó als catalans.

➡️ Política

Més notícies: