Muntatge amb dos primers plànols de Pere Aragonès i Pedro Sánchez amb cara de pocs amics i de fons una imatge d?un tren de Rodalies
POLÍTICA

Treballadors de Renfe alcen la veu contra el traspàs de Rodalies

Anuncien un 'conflicte imminent' i no descarten la vaga

ERC va arribar ahir a un acord d'investidura amb el PSOE que inclou, entre altres coses, el traspàs de Rodalies. És una reivindicació històrica del processisme, que sempre ha culpat l'Estat espanyol del mal funcionament del servei. La Generalitat afronta ara el repte de demostrar l'eficiència de la gestió.

Més enllà de les batalles polítiques, la transferència ha generat indignació entre els mateixos treballadors de Renfe. El sindicat de maquinistes Semaf ha mostrat el seu rebuig i ha anunciat “mobilitzacions”. En declaracions a Europa Press, el secretari general del sindicat, Diego Martín, ha advertit d'un “conflicte imminent”.

Imatge d'un tren de rodalies de Renfe

Els treballadors de Renfe es queixen que la decisió ha estat presa a l'esquena, i temen veure's perjudicats. El traspàs provocarà un canvi operatiu que els podria portar a perdre les condicions laborals. Per això lamenten que una cosa tan important s'hagi decidit “sense comptar amb la participació dels treballadors”.

Martín afirma que els operaris no coneixen res de l'acord, i que no tenen ni idea de l'afectació. La plantilla espera ara conèixer “l'afectació” dels canvis, i es reserva la vaga “com a últim recurs”. El líder sindical ha advertit que l'enuig és compartit per tots al comitè d'empresa.

Els treballadors carreguen contra el Govern

Diego Martín ha intervingut aquest matí al Cafè d'Idees de TVE, on ha expressat que “tots els treballadors” estan en desacord amb el traspàs. “Hem convocat ja una reunió urgent al comitè general d'empresa, que és òrgan que representa tots els treballadors. Proposarem una conflictivitat perquè és l'única opció que ens deixen”, ha afirmat el líder sindical.

El traspàs, adverteix, “incompleix tot allò acordat amb l'actual Govern en seu ministerial amb representació de tots els treballadors”. Segons afirma, “qualsevol avenç en matèria de traspàs havia de comptar amb la participació dels treballadors”. Lamenta que aquest punt “ja s'ha incomplert” i que se n'han assabentat “per la premsa”.

El traspàs genera dubtes

L'acord per al traspàs integral de Rodalies inclou la constitució d'una empresa mixta que s'encarregarà de la gestió. A més, PSOE i ERC han pactat la transferència de “recursos materials i humans” per a la prestació del servei. Tot i el rebuig de la plantilla, aquesta empresa substituirà Renfe com a operadora del servei.

L'acord preveu la cessió de la titularitat de les infraestructures de tres línies a la Generalitat. Es tracta de la R1 (Maresme), la R2 (Sant Vicenç de Calders-Barcelona) i la R3 (Papiol-l'Hospitalet-Vic-Puigcerdà). L'Estat assumeix també el deute contret per la Generalitat amb Renfe.

Esquerra reivindica el traspàs com una fita històrica, però genera dubtes en amplis sectors de l'independentisme. Creuen que pot ser un regal enverinat del Govern si no va acompanyat del finançament necessari per millorar el servei. De moment, no hi ha establert un calendari ni un volum d'inversions.

➡️ Política

Més notícies: