Unes mans subjecten un cartell amb la frase "Maria vol jugar i tallar els cabells, no hormones" en una manifestació contra la Llei Trans
POLÍTICA

L'aplaudit discurs a contracorrent sobre la llei trans a Espanya

La representant d´un grup de mares contra la transició mèdica en joves ofereix un discurs que ha estat molt reivindicat en xarxes

La qüestió trans planteja diversos problemes i en cap cas no aconsegueix aixecar consensos. Des de postures conservadores fins a feministes clàssiques, el transgenerisme és objecte de crítiques. Algunes de tan contundents com la que s'ha sentit aquests dies a l'Assemblea de Madrid i que ha tingut gran impacte mediàtic.

'Disfòria de gènere per contagi social'

Es tracta de la senyora Silvia Isidro Contreras, convocada a petició del PP i representant del grup AMANDA . Un col·lectiu que agrupa mares contra la transició mèdica durant la infància i l'adolescència.

La postura crítica d'aquest col·lectiu se situa en la línia que considera el transgenerisme a edats molt primerenques com una 'disfòria de gènere per contagi social'. És a dir, l'apogeu de peticions de canvi de sexe entre els més joves obeeix, segons aquestes idees, a fenòmens sociològics.

El problema, assenyalen, és que aquesta suggestió social té un enorme cost mèdic i vital en cas de materialitzar-se. La ponent parla que els més afectats durant les edats primerenques són els anomenats “neurodivergents”. Infants amb altes capacitats, amb autisme, dèficit d'atenció, passats traumàtics, entre d'altres.

Comparecencia AMANDA en Asamblea de Madrid_dic 2023

També apunta a un canvi molt marcat en la tendència de persones per referir-se a elles mateixes com a 'trans'. Fa una dècada, explica, era molt més freqüent que fossin els homes els que es definissin com a trans. Ara, en canvi, el 80% de casos són de noies entre 14 i 16 anys.

Reconciliar-se amb el sexe biològic

'Segons múltiples estudis, la disfòria de gènere se supera de manera natural en un 75 a un 90% dels casos', explica. Així mateix, la majoria d'adolescents que diuen que són trans s'acabarien reconciliant amb el sexe i assumirien una condició homosexual o bisexual. El problema, insisteix, és en els casos en què s'interromp el desenvolupament físic amb administració farmacològica.

El transgenerisme, doncs, obeiria a un brou de cultiu sociològic. Així mateix, critica durament la presència a l'educació de les qüestions trans. Finalment, insisteix que la seva agrupació és 'apartidista, independent i laica' i que respecta les 'persones adultes' que vulguin fer la transició.