Muntatge de fotos de primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb rostre somrient i Pedro Sánchez amb rostre trist
POLÍTICA

Totes les enquestes del 23J ja coincideixen en el mateix

Unanimitat en els sondejos dels principals mitjans de comunicació

Ja se sap que les enquestes no l'encerten moltes vegades. Però quan totes assenyalen el mateix camí, potser vol dir que la tendència de gran part dels votants és la que ens mostren els sondejos. I aquest és l'escenari que vivim actualment.

Després del cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, els números són clars. El PP puja encara més i guanyaria còmodament les eleccions del 23 de juliol, capitalitzant bona part del vot útil de la dreta. Els dubtes sorgeixen sobre una possible majoria absoluta juntament amb VOX. I és que mentre molts sondejos pronostiquen que serà una realitat, uns quants més els deixen a molt pocs escons dels desitjats 176.

Aquest dijous s'han actualitzat diverses enquestes i en totes el Partit Popular amplia el seu avantatge respecte al PSOE. Fins i tot El País, mig afí a l'actual Moncloa, es rendeix a l'evidència. El diari del Grup Prisa, que recentment reflectia que hi havia més igualtat entre les dues formacions, dona 131 escons a Feijóo. Mentrestant, Pedro Sánchez n'aconseguiria 114.

En aquest sondeig, els 41 diputats que pronostiques per a VOX no donarien al PP per tenir majoria absoluta, fixada en 176. Es quedarien a només 4 escons d'obtenir-la. Sumar, per part seva, seguiria estancat i Yolanda Díaz s'hauria de conformar a ser la quarta força del Congrés amb 33 diputats.

PP i VOX amb la majoria absoluta a tir

El sondeig que dona més avantatge a Alberto Núñez Feijóo és la del Grupo Vocento, que dona 152 diputats al PP i 31 a VOX. Pedro Sánchez se'n quedaria amb només 110 i Sumar patiria un daltabaix respecte a altres enquestes amb tan sols 27 escons.

Un altre gran avantatge per als populars es veu reflectit a La Razón. Segons aquest diari, el PP sumaria 149 escons després de captar el vot útil de la dreta. I tindria majoria al Congrés si sumem els 31 que aconseguiria VOX. La coalició d'esquerres, en canvi, quedaria molt lluny del triomf amb un PSOE (106) i un Sumar (30) que, ni junts, sumarien més que els populars.

La Razón dóna un cert respir als partits independentistes catalans. I és que Junts aconseguiria mantenir els seus 8 diputats, Esquerra en baixaria 3 i la CUP entraria amb 1. En clau basca, PNB perdria un seient al Congrés i sumaria els mateixos 5 que Bildu (que és la representació que tenen actualment els independentistes).

Molt semblant a l'enquesta de La Razón és la d'El Español: al PP (141) i VOX (38) també els arribaria per tenir majoria absoluta. I la suma de PSOE (106) i Sumar (32) tampoc els donaria per atrapar Alberto Núñez Feijóo. La tendència per als partits catalans seria la mateixa, però en aquest cas, ERC perdria 4 escons i es quedaria a 9. CUP tindria 1 sol representant, mentre que Junts mantindria els 8 que té ara.

Un altre sondeig que dona com a guanyador el PP i com a previsible nou govern una coalició amb VOX és el de 20Minutos. Aquest diari pronostica 140 escons per a Feijóo i 38 per a Abascal, obtenint així la majoria absoluta del Congrés. Això sí, també és lleugerament més generós amb les esquerres. I és que, malgrat perdre de manera clara, li dona 107 diputats al PSOE i 34 a Sumar.

Igual que El País, el diari La Voz de Galicia tampoc augura una majoria absoluta per a les dretes. Això sí, el PP (137) i el VOX (36) es quedarien a tan sols 3 diputats d'aconseguir-la. Cosa que no seria d'estranyar si tenim en compte l'habitual vot ocult que moltes vegades acompanya la formació de Santiago Abascal. En tot cas, la valoració a l'alça que fa de PSOE (106) i Sumar (36) tampoc no li dona gaires alternatives a l'esquerra.

Falta poc més d'una setmana per a les eleccions i això en política és una eternitat. Però la tendència continua sent clara. PP i VOX tindrien majoria al Congrés o els faltaria poc per obtenir-la. Mentrestant, PSOE i Sumar s'estarien quedant a mig camí en la lluita per una remuntada que, ara mateix, sembla gairebé impossible.

➡️ Política

Més notícies: