Pla mitjà d'Andoni Ortuzar parlant en un míting amb el logotip del PNB de banda i una foto del Congrés dels Diputats de fons
POLÍTICA

El PNB: el 'peix al cove' del nord

El nacionalisme basc recull la collita

La política basca és com la catalana però més pragmàtica: una versió destil·lada del peix al cove. I és que, entre tant de soroll amb l' amnistia, s'ha passat per alt que els diputats del PNB són igualment essencials per a la investidura. Ells ho saben i han tornat a escurar el plat. Què han aconseguit aquesta vegada?

Al PNB no li queda altra: confiar en Sánchez

El pacte que han signat Sánchez i Ortuzar és gairebé idèntic al que ja tenien i que el PSOE va incomplir gairebé del tot. Però si el PNB es torna a refiar de Sánchez és per necessitat. Bildu apreta amb força i el PNB, una vegada que trenca amb la dreta espanyola, necessita al PSOE per governar a Euskadi.

És una evident correlació de debilitats en què cadascú obté el que necessita. Per això, a Pedro Sánchez no li deu importar gaire parlar del “reconeixement nacional” d'Euskadi, d'impulsar la llengua basca i coses per l'estil. En última instància, són proclames destinades al consum intern de la política autonòmica del País Basc .

Però més enllà de les reclamacions etèries que necessita qualsevol partitocràcia nacionalista hi ha la realitat econòmica. I és aquí on els bascos s'han endut el gat a l'aigua. Si Pedro Sánchez respecta l'acord, Euskadi haurà aconseguit el que, de facto, també persegueixen els processistes catalans: ser un fur dins d'Espanya.

Pluja de concessions

Allò que han aconseguit els bascos està pensat per tenir el millor d'un Estat independent però sense ser-ho. Han tret, per exemple, la gestió de més impostos, les rodalies de Renfe, més competències per a l' Ertaintza, entre altres coses. Així mateix, també contemplen una clàusula foral que, en resum, diu que les lleis estatals s'aplicaran si aquestes respecten les autonòmiques.

Encara que el plat fort és la Seguretat Social, que serà cedida però només en la millor cara, o sigui, en la gestió. A partir d'ara, els ciutadans rebran la pensió amb el capçal del govern basc, però serà l'Estat qui pagui. Així, l'anomenat “pot comú” de les pensions - que és d'on es treuen els diners - continuarà sent això: comú.