Primer pla del polític català Toni Comín
POLÍTICA

Toni Comín, el més llest de la classe del Govern del Procés

Mentre gairebé tots els polítics del 2017 són o seran història, Toni Comín s'assegura un càrrec fins al 2029

Com són les coses: Toni Comín, menyspreat per bona part de la classe política, s'ha assegurat seguir cinc anys més com a eurodiputat. Aquest dimecres passat va ser proclamat cap de cartell de Junts per a les eleccions europees del juny, de manera que el 2029 haurà passat una dècada sencera al Parlament Europeu.

Això vol dir que Comín estarà cinc anys més cobrant 8.750 euros bruts al mes, 4,512 euros al mes a dietes generals i 25.000 euros al mes a assistents. Però no només això: hi ha altres dietes i una pensió a partir dels 63 anys, que pot arribar a ser fins a 6.000 euros al mes.

A més, Toni Comín rebrà una pensió de final de mandat quan deixi de ser eurodiputat a un mes per any treballat, de manera que tindrà uns 100.000 euros més.

Comín ara té 53 anys i la vida resolta. És més, pot arribar a ser pràcticament l'únic dels consellers del Govern de Puigdemont del 2017 que segueixi cobrant un sou públic el 2025. Si deixem de banda Josep Rull -que torna ara a la política després de sis anys apartat-, la possible retirada de Carles Puigdemont deixaria Toni Comín com l'únic supervivent.

L'exconseller de la Generalitat Toni Comín, intervé durant una roda de premsa el dia en què el Parlament Europeu s'ha manifestat a favor de suspendre la seva immunitat, a Brussel·les (Bèlgica), 9 de març de 2021

Cal tenir en compte que mentre altres segueixen inhabilitats i van passar per la presó, Toni Comín percep un sou des del 2019 superior al del president Aragonès i és l'únic que el tindrà assegurat fins al 2029. Qui li ho diria quan se'n va anar de Catalunya després de l'u d'octubre, oi?

El sorprenent currículum de Toni Comín

L'ara polític de Junts per Catalunya serà un dels beneficiats de la llei d'amnistia, de manera que aquest 2024 tornarà a Catalunya. Ho farà com a eurodiputat, mentre Junqueras o Turull segueixen inhabilitats i altres com Dolors Bassa o Carles Mundó van deixar la política activa.

Si Clara Ponsatí no aconsegueix l'escó i Puigdemont no és investit president i se'n va a casa, Comín quedarà com l'únic supervivent amb el permís de Rull i Serret, que ara és consellera d'ERC.

La sorpresa per a bona part dels seus companys històrics de feina deu ser majúscula. Toni Comín va arribar al PSC amb l'ascendent que li donava ser fill d'Alfonso Carlos Comín. Era professor de Filosofia i el 2004, amb només 33 anys, va ser elegit diputat pels socialistes. Va estar al Parlament amb el PSC fins al 2010, quan el Procés el va empènyer a abandonar el partit.

Imatge de la trobada a Brussel·les de Jaume Asens, Carles Puigdemont, Yolanda Díaz i Toni Comín tots molt somrients

Comín va virar cap al sobiranisme i allà hi havia ERC per acollir-lo. El 2015 va formar part de Junts pel S i va tornar a la cambra catalana í i des del 2016 va ser nomenat conseller de Salut. Era un més a Esquerra, havia fet la transició i mereixia la plena confiança de Junqueras. Fins a l'u d'octubre del 2017, quan va decidir que la presó no era per a ell i se'n va anar amb Puigdemont.

Durant el 2018, Toni Comín no va tenir cap càrrec públic i va residir a Waterloo amb Carles Puigdemont. El seu futur laboral i econòmic era incert, fins que van arribar les europees del 2019 i Comín va fer el segon canvi de jaqueta i va deixar ERC per passar-se a Junts. Va ser elegit eurodiputat, càrrec que mantindrà després de ser proclamat cap de llista.

Mentre (gairebé) tots els dirigents del Procés poden ser història en uns mesos, Toni Comín seguirà ostentant un càrrec públic important fins al 2029. De vegades, els que poden semblar menys preparats, són els més vius i, sens dubte, el fill d'Alfonso Comín n'és un.

➡️ Política

Més notícies: