Muntatge amb dos primers plans d'Ada Colau i Yolanda Díaz
POLÍTICA

Sumar i Comuns ja se les tenen per Catalunya

Nou xoc entre les diferents faccions situades a l'esquerra del PSOE

Sembla que Podem i Sumar ja han superat la seva relació d'amor i odi. O si més no, han signat una treva fins a les eleccions. En tot cas, a Yolanda Díaz li ha sorgit un nou problema dins del seu espai polític. Aquesta vegada, amb Catalunya i els seus aliats d'En Comú Podem com a protagonistes.

Aquest dijous, la candidatura de la vicepresidenta segona del Gobierno presentava les llistes catalanes per a les eleccions al Congrés. Aina Vidal i Gerardo Pisarello, número 1 i 2 per Barcelona, van parlar sobre un possible referèndum d'independència de Catalunya. Tots dos el van reivindicar, defensant que “Catalunya ha de votar el seu futur”.

Poques hores després, Sumar va fer un pas endavant per matisar les paraules dels seus socis catalans. I és que, en declaracions a Europa Press, fonts del partit de Yolanda Díaz va explicar que la proposta no és la d'un referèndum com a tal. La idea és fer una consulta a Catalunya que ratifiqui l'acord que pugui sorgir de la taula de diàleg.

Muntatge amb un primer pla de Yolanda Díaz somrient i una foto d'una urna del referèndum de Catalunya de l'1 d'octubre del 2017 de fons

Aquesta proposta estarà inclosa al programa electoral de Sumar per als comicis del 23 de juliol. Així doncs, sense especificar res més, el partit de Yolanda Díaz aposta per una "consulta per a la ratificació d'un acord entre Catalunya i la resta de l'Estat que sorgeixi de la taula de diàleg" entre la Moncloa i la Generalitat de Catalunya.

Yolanda Díaz també es desmarca de l´acord per Barcelona

Un altre tema polèmic que s'ha viscut els darrers dies a l'espai polític situat a l'esquerra del PSOE ha estat l'acord per Barcelona. Yolanda Díaz també s'ha volgut desmarcar sobre la decisió d'Ada Colau de sumar els seus vots al PP per fer alcalde de Barcelona Jaume Collboni.

"No hi he tingut res a veure", assegura la vicepresidenta segona del govern espanyol. A més, en un acte a una universitat de Santander, Yolanda Díaz va evitar respondre si la fórmula es podria repetir a Madrid a partir del 23 de juliol. I és que un pacte entre PP, PSOE i Sumar podria semblar impossible, però el que s'ha vist a Barcelona obre aquesta possibilitat.