Primer pla de Ione Belarra de Podem amb un micròfon a la mà en un míting
POLÍTICA

S'agreuja la guerra entre Podemos i Sumar

Ione Belarra i Yolanda Díaz es tiren els plats pel cap per culpa de Marta Lois

Que Sumar no és un partit a l'ús és ben sabut: a la coalició situada a l'esquerra del PSOE coexisteixen molts partits. Tants com catorze autonòmics i sis nacionals. Entre aquests sis darrers hi ha la històrica Esquerra Unida i Podemos. Podemos, que ningú ho oblidi a hores d'ara, segueix sent la marca a l'esquerra del PSOE que millors resultats electorals ha obtingut des del 1977. Per això, Ione Belarra no consenteix que Marta Lois li passi la mà per la cara.

Primer pla de Ione Belarra de Podem amb la mà a la barbeta en posició reflexiva

Portaveu per a Marta Lois

L'esquinçament ha arribat després de decidir Marta Lois, portaveu parlamentària de Sumar, deixar Podemos fora del repartiment de portaveu al Congrés. Belarra, en entrevista a RNE, no es priva de res: la seva camarada Marta, diu Ione, no té “experiència parlamentària” i Yolanda Díaz, creu Belarra, s'ha equivocat elegint-la.

L'encara ministra de Drets Socials parla fins i tot d'error: “És una manca de coneixement de com funciona el sistema parlamentari”. Ione, i Podemos i Pablo Iglesias parlen per la seva boca, creu que no es pot “silenciar forces polítiques estatals, particularment Podemos”. Marta Lois procedeix de Compostela Aperta, confluència d'esquerres que va governar a Santiago amb Martiño Noriega. Ara, allà governa el PSOE. Haver estat portaveu en un ple, creu Belarra, no atorga prou galons per passar a ser-ho de tot un grup parlamentari.

Corregir?

La ministra desafia Yolanda Díaz donant per cert que és qüestió de temps que corregeixi el que considera un “error greu”. Llança, a més, un avís a navegants i adverteix que Podemos “no deixarà de fer política”. Adverteix que els vots dels diputats que Podemos té a Sumar podrien no ser un sí a Sánchez en una eventual investidura?

De moment, sobre la reunió de Yolanda Díaz amb Puigdemont a Brussel·les, Podemos no diu res de dolent. "El fonamental és que el PSOE reconegui com a actor legítim Junts", assenyala Belarra. Segons com, potser no caldrà res: Sánchez, expliquen té un Pla B i sap que, després d'una eventual repetició d'eleccions, els plats trencats els pagarà Sumar i no ell... Sí, el bipartidisme aguaita i, si hi ha ocasió, tornarà per la porta gran.

➡️ Política

Més notícies: