Imatge Juliana Canet amb micròfon
POLÍTICA

La influencer de moda de TV3 i Catalunya Ràdio promou l'abstenció

S'ha fet viral un vídeo en què defensa la seva opció abstencionista amb els partits, siguin independentistes o no

Juliana Canet és una de les influencers més actives a Catalunya. A més, la distingeix el fet que fa els continguts íntegrament en català. Aquesta setmana s'ha fet viral reivindicant l'abstenció i això no ha agradat més d'un independentista a les xarxes.

Juliana Canet: influencer i activista del català

Només cal fer un ull al perfil de X de Canet per veure el seu compromís amb la causa del català. Cosa que entusiasma a molts, que hi veuen un exemple de què es pot fer contingut exclusivament en català. Encara que no siguin unes xifres estratosfèriques, compta amb 100.000 seguidors a Instagram.

Primer pla del dau corporatiu a la teulada de TV3

Però això no li acosta al processisme ni, en general, a la política de partits. En aquest sentit, per exemple, no dubta a retuitejar missatges que critiquen el pactisme amb el PSOE i els partits espanyols.

Canet és un bon exemple del perfil electoral del jove nacionalista català d'avui. Fonamentalment, són tres característiques. Desil·lusió assumida amb el procés, desafecció completa amb els partits i nacionalisme lingüístic.

'No vull col·laborar amb tot això'

El processisme és un cas particular de la partitocràcia, així ho pensen els que impulsen l'abstencionisme. És a dir, un projecte polític empantanegat en els tacticismes dels partits, concentrats en un mateix objectiu: captar vots. El cas del processisme té el problema afegit que és fàcil desenganyar-se d'un projecte polític que, com la independència, es posterga indefinidament.

Les darreres eleccions que hem viscut així ho revelen: els partits del procés han perdut molt. I, per ara, les enquestes no són esperançadores per a ells. És en aquest brou de cultiu on intervencions com les de Juliana Canet calen profund:

Des del principi del vídeo s'expressa una cosa cabdal: que per als abstencionistes, el processisme ha trencat amb la idea de representació. 'Jo no podia suportar la idea de votar algú que no em representa', diu Canet com podria dir qualsevol altre abstencionista. Però això no ha agradat a certs usuaris de X, que li criticaven la 'irresponsabilitat' de no votar:

Caldrà veure si el corrent abstencionista es manté fins a les pròximes eleccions o si s'instal·la el pragmatisme entre els votants. Per ara, els sondejos no afavoreixen ni Junts ni ERC. Les autonòmiques diran si la societat catalana fica el procés sota la catifa.

➡️ Política

Més notícies: