Primer pla de Sílvia Orriols somrient i mirant a càmera a la plaça de l'ajuntament de Ripoll

POLÍTICA

La sorpresa d'avui a la premsa processista: 'Sílvia Orriols té mèrit d'assenyalar-ho'

Un prestigiós col·laborador de Vilaweb contra el cordó sanitari a Orriols i a favor d'escoltar les tesis d'Aliança

Joan Ramon Resina és el cap de Programes d'Estudis Ibèrics de la Universitat de Stanford als Estats Units. Ha rebut diversos premis, així com la Creu de Sant Jordi i és col·laborador de Vilaweb, probablement un dels més importants. El que tenen de bo gent com Resina, és que diu el que vol, sabedor que no té res a perdre ni deu res a ningú.

L'article d'aquest dilluns 22 d'abril al diari de Vicent Partal no passarà desapercebut. El col·laborador parla de Sílvia Orriols i Aliança Catalana, desmarcant-se del discurs oficial processista. "El que crida més l'atenció és la unanimitat amb què la resta dels partits catalans s'han conjurat per estampar la marca infamant sobre l'alcaldessa de Ripoll", assegura.

La teoria de Resina és que el cordó sanitari que tots demanen contra Orriols "és útil per a tots": "Als espanyolistes, perquè rebla la confusió de nacionalisme amb feixisme, sempre que el nacionalisme sigui català; i als altres, perquè retalla les ales d'un partit que podria enlairar-se sobre la runa del miracle autonòmic".

Pla mitjà de Sílvia Orriols, mirant a càmera, asseguda al seu despatx i amb les mans al teclat i ratolí del seu escriptori

Sense voler-ho -suposem- Resina parla del que ja viu e-Notícies i els seus periodistes. "Limitant l'horitzó dels electors amb cordons sanitaris informatius, els mitjans acoten el perímetre de la democràcia. Qui traspassi el cordó s'arrisca a anar a parar a la cistella dels deplorables. El tabú és tan fort que per si mateix explica la contundència amb què Puigdemont va negar qualsevol possibilitat de pacte, encara que li costi la investidura".

Joan Ramon Resina també qüestiona la relació directa i inqüestionable, segons alguns, entre "extrema dreta" i "racisme". L'autor recorda l'antisemitisme en part de l'esquerra, que també veiem avui dia després dels atacs de Hamàs del 7 d'octubre.

"De tant abusar, 'racisme', 'feixisme', 'populisme' i més 'ismes' ja no denoten res concret. S'han convertit en pejoratius de més o menys intensitat segons el context i les circumstàncies", assegura el professor de Stanford.

Imatge del cartell electoral d'Aliança Catalana, amb la foto de la candidata Sílvia Orriols

El rei multicultural va nu

I va més enllà: "Sílvia Orriols té el mèrit d'assenyalar que el rei multicultural va nu i el valor de sostenir-lo contra una multitud que només veu meravelles". L'autor no entra a valorar si Orriols té raó o no. Tot i això, "vist l'acorralament generalitzat", vol denunciar "algunes fal·làcies que comencen per l'abús de malnoms". En resum, que les coses, segons Joan Ramon Resina, són més complexes, hi ha també grisos per titllar Sílvia Orriols del dimoni i silenciar-la així.

L'autor assegura que la por a l'Islam, a una "doctrina tan inexorable en el control de la comunitat", no té res a veure amb la raça, sinó amb la religió. "Té a veure amb la ideologia i els seus efectes socials", afirma. El problema és que el debat no es pot ni començar a Catalunya perquè li tapen la boca a Sílvia Orriols, que és qui assenyala "que el rei va nu".

➡️ Política

Més notícies: