muntatge amb les fotografies de jordi Turull i Gabriel Rufián amb Pedro Sánchez de fons
POLÍTICA

Els socis de Pedro Sánchez decideixen plantar el Rei

Felip VI inicia aquest dilluns la ronda de contactes amb els partits polítics

Aquest dilluns comença la ronda de contactes que fa el Rei d'Espanya amb els partits polítics després de les eleccions generals. D'aquesta ronda de contactes n'ha de sortir l'encàrrec del monarca a algun dels aspirants a president perquè intenti una investidura i així formar un govern. La d'aquest any, però, no és gens habitual: per una banda, dos candidats aspiren a rebre l'encàrrec de Felip VI. I per altra banda, diversos partits es neguen a reunir-se amb el Rei, cosa que també complica la seva decisió.

Després del triomf a la votació per presidir de la Mesa del Congrés, tot indica que Sánchez és qui té avantatge respecte a Feijóo per rebre l'encàrrec del Rei. Això sí, el popular defensa la seva posició tot reivindicant ser la força més votada. En aquest sentit, la posició de la resta de formacions polítiques hauria d'ajudar el monarca per decidir qui encarrega la tasca d'anar a una investidura. Però si uns quants decideixen no presentar-se, la cosa es complica encara més.

Primer pla de Felip VI somrient

Esquerra, Junts, Bildu i BNG han apostat per vestir-se del dolent de la classe i no acudir a la conferència amb el cap de l'Estat. Les 4 formacions s'han negat a anar a la Zarzuela per parlar amb Felip VI. Quan el monarca assisteix al Mobile World Congress, per exemple, allà Esquerra no té cap objecció a coincidir amb ell, però ara toca fer el paperot i fer-se l'enfadat. Una altra cosa no, però a gestos simbòlics no els guanyarà ningú.

Felip VI inicia les reunions

El cas és que Felip VI es reuneix aquest dilluns amb Javier Esparza d'UPN, amb Cristina Valido de Coalició Canària, amb Aitor Esteban del PNB. I també amb Yolanda Díaz, de Sumar. Dimarts serà el torn de les tres forces més votades: Santiago Abascal de Vox, Pedro Sánchez del PSOE i Alberto Núñez Feijóo del PP.

Després d'aquestes reunions, el Rei decidirà a qui encarregar la formació d'un govern. El problema és que li faltarà informació. La idea d'aquesta ronda de contactes és que cada formació exposi les seves intencions al monarca perquè decideixi a qui encarregar aquesta missió. Però si falten 4 dels principals socis de Pedro Sánchez, se li complica la cosa a Felip VI.

D'aquesta manera, el cap de l'Estat haurà de decidir si es fixa en la votació per la Mesa del Congrés o es refia només de la informació rebuda en les reunions esmentades. En qualsevol cas, la investidura continua avançant. El PP segueix sent optimista respecte a un possible encàrrec del Rei. I el PSOE confia en la votació per a la Mesa com a principal argument per rebre la proposta de Felip VI per formar govern.

➡️ Política

Més notícies: