Primer pla mitjà d'Aitana Bonmatí amb la samarreta de la selecció espanyola i el trofeu de MVP del Mundial de futbol femení
POLÍTICA

Els indepes s'acarnissen amb Aitana Bonmatí després de guanyar el Mundial

La jugadora ha estat assetjada pels seus orígens familiars


L'heroic triomf de la Selecció Femenina de futbol s'ha vist entelat pel rerefons polític. Especialment a Catalunya, on l'independentisme no va encaixar gens bé l'èxit de les jugadores espanyoles. Una d'elles, la catalana Aitana Bonmatí, es va convertir en el focus de les ires dels indepes a les xarxes socials.

La futbolista de La Roja és filla de Vicent Conca, activista detingut el 1992 en el marc de l'Operació Garzón contra l'independentisme català. Un fet que els separatistes no han passat per alt. Després de la conquesta del Mundial li van tornar a recordar amb missatges cruels.

"Em costa d'entendre que la filla d'un independentista torturat pels espanyols pugui donar un campionat del món al Regne d'Espanya", diu un missatge. “Aitana ha donat a la gespa el que el seu pare no va donar als calabossos de la Guàrdia Civil ni a pals”, diu un altre. I afegeix que “qui perd els orígens perd la identitat”.

Per a un, Aitana Bonmatí és "una botiflera" que pateix el "síndrome d'Estocolm". “No em vull imaginar la decepció que deu haver tingut el teu pare per tu, i que no hagis portat una senyera, vergonya”. Un altre li pregunta ”com has pogut faltar el teu pare així”.

Els seus orígens familiars

Efectivament, el pare d'Aitana, Vicent Conca, va ser un dels detinguts el 1992 per presumpta pertinença al grup terrorista Terra Lliure. El valencià va denunciar “tortures, pressions i humiliacions” per part de la Guàrdia Civil. Segons va manifestar, el van colpejar, el van deixar sense menjar i dormir durant dies, i li van aplicar la tortura de la bossa al cap entre d'altres.

La jugadora prové d'una família de lluitadors, que sense anar més lluny van iniciar un llarg procés judicial per canviar-li els cognoms. Per això es diu Bonmatí Conca, i no a la inversa, com era obligat aleshores. Els pares li van inculcar aquest esperit combatiu.

Tant Vicent Conca com la mare d'Aitana, la Rosa Bonmatí, són professors de Llengua i Literatura Catalana. D'ells en va aprendre l'amor per aquesta llengua i per la lectura en general. Potser també per influència dels seus pares la jugadora va aparèixer amb una samarreta de “Welcome Refugees” que ha causat polèmica.

Triomf amarg a Catalunya

La victòria de les jugadores espanyoles va agafar a contrapeu tot el processisme català. La premsa destaca avui només les futbolistes del Barcelona o amb origen català que van donar el triomf a la Selecció. TV3 no va tenir més remei que obrir amb l'èxit d'Espanya, tot i destacar que va ser “un títol molt blaugrana”.

A Catalunya es van instal·lar diverses pantalles gegants per seguir la final, i a tot arreu es va omplir l'aforament. La qual cosa demostra la passió que desperta la Selecció malgrat les campanyes en contra, com la que ha hagut de patir a les seves pròpies carns Aitana Bonmatí.

➡️ Política

Més notícies: