Carles Puigdemont en primer pla saludant amb cara somrient
POLÍTICA

Societat Civil Catalana para els peus a Puigdemont

L'entitat recorda que 'la justícia està per sobre dels interessos polítics'

PSOE i Junts segueixen explorant fórmules per a un acord de govern a Espanya. Sobre la taula continua havent-hi la llei d'amnistia, en què els independentistes volen incloure ara l'amnistia fiscal. És a dir, una reducció o fins i tot condonació del deute dels líders del procés condemnats per malversació.

Societat Civil Catalana (SCC), la plataforma cívica oposada a l'independentisme, ha reafirmat el seu compromís amb la justícia. Per això seguirà al capdavant de l'acusació particular al judici del 17 de novembre contra els processistes acusats de malversació de fons públics.

"La justícia està per sobre dels favors polítics", ha afirmat l'entitat, compromesa amb "el resguard del nostre ordenament jurídic també a Catalunya". S'oposen així a les maniobres de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont per lliurar els líders del procés condemnats per malversació. Entre ells Oriol Junqueras, Artur Mas i el mateix Carles Puigdemont.

3,4 milions d'euros

Societat Civil Catalana ha estat un dels bastions davant del desafiament independentista a Catalunya. El febrer del 2022 va presentar una demanda davant del Tribunal de Comptes contra exdirigents processistes, acusats de malversar 5,3 milions d'euros en l'organització del referèndum il·legal i la difusió internacional del procés.

La fiscalia va rebaixar finalment la xifra a 3,4 milions. En tot cas, la causa inclou els tres líders esmentats, a més de Raül Romeva, Dolors Bassa, Francesc Homs, Toni Comín, Clara Ponsatí, Jordi Turull, Neus Munté i Lluís Puig.

Junts veu ara una esquerda per rebaixar encara més la quantitat a pagar, i fins i tot per assolir un pacte per a l'amnistia fiscal. Societat Civil Catalana ja ha deixat clar que no cedirà en la seva acusació, més enllà dels pactes polítics que s'estan forjant. L'entitat denuncia els tripijocs entre socialistes i independentistes.

Preocupació a Catalunya

Cal recordar que el Tribunal de Comptes va permetre el 2021 que la Generalitat pagués les fiances dels líders del procés condemnats. És a dir, el govern català va pagar amb diners públics les responsabilitats civils dels exdirigents polítics. Ara, entitats com SCC temen que els independentistes tornin a sortir-se amb la seva.

Manifestación independentista

Les negociacions entre PSOE i Junts posen en alerta gran part de la societat catalana que ja va veure vulnerats els seus drets durant el procés. Temen que l'amnistia doni ales als dirigents processistes per tornar a subvertir la llei a Catalunya.

L'amnistia suposaria no només l'eliminació de les responsabilitats penals sinó també la suspensió de la inhabilitació per tenir càrrecs públics. Entitats com SCC s'oposen que els interessos polítics estiguin per sobre de la justícia. Reivindiquen l'ordre jurídic com a principal garantia de preservació dels drets de tots els ciutadans.

➡️ Política

Més notícies: