Muntatge de fotos de primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb rostre somrient i Pedro Sánchez amb rostre trist
POLÍTICA

Alberto Núñez Feijóo té un pla per ser president

El líder popular oferirà cinc grans pactes d'Estat

Alberto Núñez Feijóo (PP) es postula aquest dimarts per rebre l'encàrrec del Rei Felip VI de formar govern. El líder dels populars, que va guanyar les eleccions generals del 23-J amb 136 diputats, té un pla per ser president. Oferirà cinc grans pactes d'Estat per posar el PSOE entre l'espasa i la paret.

L'estratègia de Feijóo consisteix en presentar una legislatura estable davant del despropòsit del govern de coalició que proposa Pedro Sánchez. Un cop rebi l'encàrrec del rei, posarà la directa. Vol lligar els suports aquesta mateixa setmana i presentar-se a la investidura dimarts que ve, 29 d'agost.

El problema del PP continua sent Vox, els diputats del qual necessita per optar a la investidura però que al mateix temps espanten a les altres formacions. A Gènova no descarten sacrificar els d'Abascal per atraure partits com el PNB i el PSOE. La gran coalició sempre ha estat al programa dels populars per governar.

El PP passa de Vox

Els resultats electorals van obrir dos camins possibles cap a la Moncloa per al PP. Un passava per amarrar els 171 escons de PP, Vox i UPN, i intentar atraure Coalició Canària i el PNB. L'altre, més arriscat, renunciar als diputats de Santiago Abascal i intentar obtenir el suport extern del PSOE.

Amb la relació amb Vox pendent d'un fil, el Partit Popular ha escollit finalment el camí de la gran coalició. Gènova prepara ara cinc grans pactes d'estat en matèries com ara política exterior, sanitat i finançament autonòmic. La intenció és buscar la complicitat socialista al debat d'investidura.

No serà fàcil, però el rumb de les negociacions entre PSOE i Junts juga a favor dels populars. Ferraz no acaba de trobar la fórmula per accedir a les exigències de Puigdemont sense posar en perill l'Estat. I al PP creuen que davant les dificultats es pot imposar l'estratègia del sector assenyat del PSOE.

Cap a la gran coalició

El PP insisteix que el Govern Frankenstein estaria en constant risc de descarrilar per la pressió de Junts, i que a més posaria en risc les inversions a Espanya. El PP encara no té una majoria per formar Govern. Però el PSOE tampoc no té assegurats el sí del PNB i Junts, i per això ha cedit la iniciativa de la investidura als populars.

Muntatge de fotos de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo amb els colors del PSOE i el PP de fons

Això és important, perquè si fins ara el PSOE ha portat la iniciativa dels pactes per formar govern, el PP prendria ara la davantera. Feijóo disposaria de tot el protagonisme al Congrés dels Diputats per oferir als partits i als espanyols un pla alternatiu de govern. Els populars treballen en un discurs convincent basat en confiança i estabilitat.

Els pactes d'Estat són la proposta del PP per trencar la política de blocs. Espanya tornaria de facto al bipartidisme, arraconant tant els extrems a dreta i esquerra, Vox i Sumar, com els nacionalistes i independentistes.

Els 5 grans pactes d'Estat

El PP proposarà al PSOE consensuar les grans línies de la política exterior per evitar els cops de volant com el del Marroc i el Sàhara. Els populars posaran l'accent en el reforç de la seguretat fronterera i el compromís amb l'OTAN. També consolidar les aliances internacionals per atraure la inversió estrangera.

En segon lloc, Feijóo proposarà un gran pacte per a la sanitat pública. L'objectiu és reforçar el sistema públic de sanitat per preparar-se davant de futurs reptes, tenint en compte el que va passar amb la pandèmia del coronavirus.

Muntatge amb dos plans mitjans de Pedro Sánchez a l'esquerra de la imatge i d'Alberto Núñez Feijóo a la dreta, tots dos alçant un braç, i de fons una imatge del Congrés dels Diputats

El tercer pacte abordarà un sistema de finançament autonòmic més just, per reafirmar el model territorial davant dels desafiaments separatistes. El PP vol contraposar aquest model a les concessions de Pedro Sánchez als independentistes. És a dir, oferir un sistema de solidaritat davant dels privilegis nacionalistes.

En quart lloc, un pacte per afrontar el repte demogràfic, que inclouria avantatges fiscals per a les empreses que s'instal·lin a l'Espanya despoblada. També mesures concretes per fomentar la natalitat i el creixement populacional.

Finalment, un Pacte de l'Aigua amb totes les comunitats autònomes per garantir els recursos hídrics a tot el país.

➡️ Política

Més notícies: