Muntatge amb un primer pla de Sílvia Orriols i la foto d'un carrer de Ripoll amb una dona musulmana d'esquena de fons
POLÍTICA

La Síndica de Greuges investigarà Sílvia Orriols pel cas dels empadronaments

Hi ha més ajuntaments que ho fan

Segueix la polèmica per les traves que posa l'ajuntament de Ripoll els immigrants per empadronar-se. El Govern i la premsa subvencionada acusen Sílvia Orriols de saltar-se la llei que obliga els ajuntaments a registrar tots els nouvinguts sense excepció. L'alcaldessa de Ripoll assegura que està complint el programa electoral dins dels marges de la llei.

El Periódico va destapar el cas i el Govern va sortir al pas animant els afectats a denunciar per poder perseguir l'ajuntament per discriminació. A la persecució s'hi suma també la Sindicatura de Greuges, que analitzarà el cas dels empadronaments. Apunten a una possible “il·legalitat”, i volen investigar-ho.

El Periódico va denunciar que les traves al registre impedeixen l'accés a la sanitat i l'educació i que, per tant, és una vulneració de drets bàsics. Però també reconeixia que els centres mèdics i educatius fan els ulls grossos i ofereixen els seus serveis igualment. Això porta a alguns a preguntar-se qui s'està saltant la llei.

La Síndica se suma a la campanya

L'aparell antiorriols s'ha posat en marxa i amb l'acció de la Síndica estrenyen encara més el setge sobre l'alcaldessa de Ripoll. El detonant ha estat l'article d'El Periódico, on denunciaven el cas d'una família marroquina i una desena de famílies més. La Sindicatura de Greuges ha reobert un estudi per analitzar les traves dels consistoris als ciutadans que es volen empadronar.

Però el cas de Ripoll no és aïllat i hi ha més municipis catalans que dilaten els terminis d'inscripció. Segons la llei, els ajuntaments tenen un màxim de tres mesos per empadronar els nouvinguts, i això és el que està fent l'ajuntament de Ripoll. També altres ajuntaments de diferent signe.

Com Canyelles, (Garraf), i Martorell (Barcelona) i Premià de Mar (Barcelona), governats per Junts per Catalunya. Fa mesos que la Sindicatura reb queixes per les traves a l'hora d'empadronar, però no ha estat fins ara que ha decidit actuar. Ara asseguren que faran una investigació a fons sobre la qüestió.

La immigració a debat

El cas dels empadronaments només és una part més del debat a gran escala sobre la immigració que està marcant l'agenda política a Catalunya. Un debat sorgit sobretot pel canvi de posicionament de Junts. El partit de Carles Puigdemont s'ha posat ferm amb la immigració per competir electoralment amb Aliança Catalana.

El viratge de Junts és un símptoma més que alguna cosa està canviant a Catalunya. Els mitjans cada cop s'obren més a parlar sobre el tema ia abordar-lo sense complexos des de diferents perspectives. El tema de la immigració ja no és un tabú, malgrat el silenci mediàtic i el biaix ideològic imposat des del Govern i els seus mitjans afins.

➡️ Política

Més notícies: