Muntatge de fotos d'un incendi que ha tingut lloc arran de les protestes a França i Sílvia Orriols, líder de la formació independentista i d'extrema dreta Aliança Catalana, amb rostre somrient i la bandera catalana de fons
POLÍTICA

Sílvia Orriols: 'El que vèiem a França ja és aquí'

Preocupació per la inseguretat a Catalunya

La successió de baralles i aldarulls protagonitzats per menors i joves estrangers aquests dies ha causat un esclat d'indignació veïnal. El partit independentista i identitari Aliança Catalana intenta capitalitzar la situació. Alerten sobre les conseqüències de la ràpida degradació de la convivència a Catalunya.

"El que fa dos dies vèiem a França, ara ja ho tenim aquí", ha tuitejat la líder d'aquest partit, Sílvia Orriols. Fa referència als disturbis de Molins de Rei i Vic, aquest cap de setmana. També va definir el que va passar a Manresa la setmana passada com “el retrat viu d'un fracàs”.

Orriols responsabilitza directament Pere Aragonès i la Generalitat de la inseguretat que es percep als carrers. Un altre partit antiimmigració, Front Nacional de Catalunya, carrega contra el bonisme dels polítics. La seva proposta, l'expulsió de tots els estrangers que cometin delictes violents.

De França a Catalunya

Aquest cap de setmana s'han viscut greus aldarulls a Molins de Rei, on un grup de joves han saquejat comerços després de les festes del poble. A Vic, una baralla va acabar amb quatre ferits per arma blanca. Fa uns dies, a Manresa, marroquins i dominicans van protagonitzar una baralla multitudinària.

Aliança Catalana va caracteritzar l'esclat violent a França aquest estiu com el fracàs del model multicultural a Europa. També van alertar de les conseqüències de la immigració massiva per a la seguretat als carrers. Van comparar la situació dels suburbis parisencs amb alguns barris de ciutats catalanes.

Sílvia Orriols va advertir que allò que passava a França s'estendria a Catalunya i creu que el temps li ha donat la raó. Culpa el Govern de la Generalitat de la manca dintegració de les comunitats estrangeres a Catalunya. L'esquerra respon acusant-la de feixista.

Pels col·lectius antifeixistes, es tracta de fets aïllats i és un error relacionar la delinqüència amb la immigració. Acusen l'extrema dreta d'aprofitar la situació per treure'n profit. Però el creixement dels partits antiimmigració retrata un evident cansament de molts catalans davant aquesta situació.

Manca d'integració

Els incidents a França i a Catalunya tenen diferències clares. Al país gal, l'esclat de violència es va produir després que un jove estranger fos abatut per la policia en un control de carretera. Durant dies, grups organitzats van protagonitzar disturbis i enfrontaments amb la policia.

Pel que fa a Catalunya, són actes de vandalisme que reprodueixen un mateix patró però que no estan connectats entre si. Tampoc hi ha un origen clar. De vegades són baralles entre bandes, en altres simples actes de delinqüència.

Partits com l'Aliança Catalana i el Front Nacional assenyalen la manca d'integració com a font del conflicte. També denuncien que els protagonistes d'aquests aldarulls es beneficien de les ajudes socials “i així ho tornen a la societat”. Orriols s'ha erigit com a portaveu d'aquest nou independentisme identitari.

➡️ Política

Més notícies: