Primer pla de Sílvia Orriols rient lleugerament
POLÍTICA

Sílvia Orriols és la nova alcaldessa de Ripoll

Aliança Catalana aconsegueix la seva primera alcaldia i fracassa el cordó sanitari contra ella

Síliva Orriols és la nova alcaldessa de Ripoll. El cordó sanitari ha fracassat i els partits tradicionals no s'han sabut posar d'acord i Aliança Catalana governarà amb minoria després de guanyar amb 6 regidors.

Junts ha votat la seva pròpia candidata, mentre que la CUP, el PSC i ERC han votat Chantal Pérez, d'Esquerra. Pérez ha sumat 7 vots, mentre que la majoria absoluta és als 9. Per aquest motiu Sílvia Orriols ha estat investida alcaldessa.

Aquest dissabte 17 de juny s'ha celebrat el ple de constitució de l'Ajuntament de Ripoll, un poble de 10.000 habitants que centra totes les mirades. La victòria de Sílvia Orriols ha transcendit el municipi i la comarca i ha evidenciat un malestar latent a Catalunya. El discurs d'Aliança Catalana ha obert el debat de la gestió de la immigració i ha demostrat que els partits tradicionals catalans no ho poden amagar més.

Just abans de celebrar aquest ple, s'havia convocat una concentració contra Sílvia Orriols, una manifestació que ha punxat. Les imatges que arribaven de Ripoll aquesta mañana demostraven que pocs veïns han volgut mostrar la seva disconformitat contra qui va guanyar les eleccions a aquest municipi.

Orriols marca terreny en el discurs

Orriols en el seu discurs previ a la votació ha assegurat que els partits han topat amb la realitat: "Ens han votat 1.400 ripollencs, de totes les classes. Saben per què? Perquè estem farts". "Estem farts de lluitar per arribar a final de mes i veure com altres viuen d'ajudes", assegura Orriols.

"És una realitat que han preferit negar i difamar-me. El seu afany per ridiculitzar-me els ha fet oblidar que jo no sóc un accident", afegia la líder d'Aliança Catalana,

Junts va ser la segona força política a Ripoll amb 3 regidors, els mateixos que ERC. El PSC i la CUP van treure 2 regidors, mentre que uns independents van sumar 1 regidor.

Sílvia Orriols ha atacat els intents de pactes postelectorals: "Avui vostès faran el que els han enviat els seus caps. Aliança Catalana farà el que han demanat els ciutadans de Ripoll".

Un ajuntament amb cinc partits

La majoria absoluta és a la xifra dels 9. Hi havia diverses sumes possibles, però tot passaven per Junts, que ha estat el gran protagonista del culebró de Ripoll. Primer van dubtar de fer un pacte contra Sílvia Orriols, mentre que ERC, el PSC i la CUP ja ho tenien fet.

Poc després Manoli Vega, cap de files a Ripoll, va demanar liderar les converses i va afegir que volia governar sense la CUP. Finalment Junts per RIpoll va exigir als altres partits que investissin Vega sense res a canvi: "O Manoli Vega o Sílvia Orriols".

Ripoll era un feu de Convergència i Unió i Junts per Catalunya des del 2011. Es dóna el cas que abans ERC havia ostentat l'alcaldia de la mà de Teresa Jordà. el 2019 Junts tenia 8 regidors i ara n'ha passat a només 3.

El 2019 Sílvia Orriols va aconseguir entrar a l'Ajuntament de Ripoll amb el FNC, però poc després va fundar el seu propi partit, Aliança Catalana.