Muntatge amb un primer pla de Jordi Turull amb cara seriosa i un altre de Sílvia Orriols somrient
POLÍTICA

Sílvia Orriols envia una advertència a Junts

Aliança Catalana passa a l'ofensiva al debat migratori

La irrupció d'Aliança Catalana i la tensió sobre el debat migratori han desconfigurat els blocs polítics a Catalunya. Sobretot perquè Junts, que fins ara abraçava el bonisme d'ERC i de la CUP, ara planteja la necessitat de més mà dura. Per exemple, demanant l'expulsió dels immigrants que delinqueixin de manera reincident.

El canvi de Junts obeeix a diverses raons. Una, el cansament dels alcaldes de la formació al Maresme, on diversos municipis han experimentat un repunt de la immigració i la inseguretat. Però també hi ha motivacions estratègiques en el viratge de Junts amb la immigració.

L'acord de legislatura amb el PSOE ha obert una nova etapa al partit, que vol tornar a ser el partit de l'ordre a Catalunya. A més hi ha les eleccions catalanes, que si no hi ha una bestreta se celebraran el febrer del 2023. Junts necessita competir amb ERC, i el debat migratori pot ser útil per retallar terreny als de Pere Aragonès.

I després hi ha la por de Junts a l'“efecte Sílvia Orriols”, i la necessitat de competir també amb Aliança Catalana a les properes eleccions. Junts defensa que per tancar el pas a l'extrema dreta cal fer front sense complexos al debat migratori. Però Sílvia Orriols fa dies que està traient pit pel canvi de rumb dels postconvergents.

Aliança Catalana passa a l'atac

A l'últim tuit, la líder d'Aliança Catalana i alcaldessa de Ripoll ha acusat Junts de moure's pels vots, mentre que ella ho fa “per convicció”. Segons ha dit, “aquells que justament ara es plantegen parlar d'immigració són els mateixos que m'han criminalitzat i arraconat per haver tingut la valentia de dir les coses pel seu nom”. D'una manera significativa, Orriols ha advertit que “ningú m'impedirà passar”.

Tant Sílvia Orriols com les bases del nou independentisme identitari plantegen que el viratge de Junts respon a la por del processisme a Aliança Catalana. “Estan espantats i preocupats, han segrestat el debat i criminalitzat tothom que obrís el meló”, es pot llegir als comentaris. Un altre apunta que “les enquestes han d'anar molt malament perquè es plantegin obrir aquest debat”.

La realitat és que fins fa poc Junts demanava tancar els centres d'internament d'estrangers, i ara demana deportar els immigrants multireincidents. El partit vol disputar així Aliança Catalana sobretot l'electorat de la Catalunya interior. Localitats com Manresa o Vic que es veuen afectades pel fenomen migratori.

➡️ Política

Més notícies: